Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 251

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 251 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 251

İnsan faaliyetleri sonucunda beşerî ortamlarda meydana gelen afetlerdir. Beşeri afetler sosyal afetler ve teknolojik afetler olmak üzeri iki gruba ayrılır. Sosyal afetler savaşlar, yangınlar, terör saldırıları, göçler ve kıtlıktır. Teknolojik afetler ise biyolojik, nükleer, kimyasal silahların kullanımı ve kazaları ile maden kazaları, sanayi kazaları, ulaşım kazalarıdır. Beşerî afetlerden savaşlar, kıtlık, göçler ile nükleer silahların kullanımı ve nükleer santral kazaları; etki alanı çok geniş, etki süresi uzun ve etkilenen insan sayısı en fazla olan beşerî afetlerdir.

Savaşlar, tarihsel süreçte insanların en fazla zarar gördüğü beşerî afetlerden biridir. Toprakların, su kaynaklarının ve yer altı kaynaklarının paylaşım sorunları, sınır anlaşmazlıkları, din ve mezhep çatışmaları, sömürgecilik savaşların başlıca nedenleridir. Savaşların sonucunda milyonlarca insan ölmüş, daha fazlası evsiz kalmış, göç etmek zorunda kalmış ve yoksullaşmıştır. 1914-1918 arası yaşanan I. Dünya Savaşı’nda yaklaşık 21,5 milyon, 1940-1945 arasında yaşanan II. Dünya Savaşı’nda yaklaşık 39 milyon insan hayatını kaybetmiştir. Sakat, evsiz ve işsiz kalanlar ile göç etmek zorunda kalanlar düşünüldüğünde bu savaşların tarihin en büyük afetleri arasında olduğu söylenebilir (Görsel 4.9).

Tarihsel süreçte en etkili beşerî afetlerden biri de kıtlıktır. Kıtlık, uzun bir süre gıda yetersizliği ve gıdaya yeterince erişememe durumudur. Kuraklık, çeşitli iklim olayları, savaşlar, zararlı böcek ve zirai hastalıklar gibi nedenlerle tarım ve hayvancılık üretiminde yaşanan azalmalar kıtlığın başlıca nedenleridir. İrlanda’da 1845-1849 yılları arasında yaklaşık 15 milyon, Gana’da 1982’de yaklaşık 12,5 milyon, Sovyetler Birliği’nde 1932’de yaklaşık 5 milyon insan kıtlık nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Bu birkaç örnek bile tarih boyunca yaşanan yüzlerce kıtlık olayının insanlık için nedenli büyük bir felakete dönüştüğünü göstermektedir. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre 2021 yılında 828 milyon kadar insan açlıktan etkilendi. Açlıktan en fazla etkilenen ülkelerin Afrika, Asya ve Güney Amerika’da olduğu tespit edildi. Kıtlık ve yoksullukla karşı karşıya olan bu bölgelerdeki insanlar zor şartlarda yaşamakta ve ciddi miktarda gıda yardımına ihtiyaç duymaktadır (Görsel 4.10).

Nükleer silah kullanımı ve nükleer santral kazaları da etkisi büyük beşerî afetlerdendir. Nükleer tehditler; nükleer malzemelerin (uranyum, plütonyum vb.) parçalanması veya iki atomun birleşmesi sonucunda yıkıcı basınç dalgasının, öldürücü radyasyonun ve yüksek ısının açığa çıktığı durumları ifade eder. Nükleer bir patlamada kuvvetli bir ışık, ısı ve basınç dalgası ortaya çıkar. Bütün canlıların ölümüne yol açabilir (Görsel 4.11). Bunun yanında havayı, suyu ve yüzeyleri kirletecek radyoaktif maddeler çok geniş alanlara yayılır. Radyoaktif kirlilik yaşanan bir bölgede uzun yıllar boyunca yaşamın gelişmesi olanaksız hâle gelir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 251 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!