“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 250 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 250
Şiddetli rüzgârların yıkıcı etkisinin yanında beraberinde gerçekleşen yağışların sebep olduğu sel, taşkın ve kütle hareketleri afetin verdiği zararı daha da artırır (Görsel 4.7). Yıkıcı rüzgârlar, depremlerden sonra en fazla can kaybına sebep olan afet türüdür.
Şiddetli Rüzgârların Başlıca Etkileri:
• Yaralanmaların ve can kayıplarının yaşanması
• Binaların zarar görmesi veya yıkılması
• Şiddetli yağışlara, su baskınlarına ve kütle hareketlerine neden olması
• Ağaçların devrilmesi, bitki örtüsünün zarar görmesi
• Hayvanların telef olması
• Ulaşım yollarının ve iletişim hatlarının zarar görmesi
• Sanayi tesislerinin, turizm işletmelerinin ve ticari işletmelerin zarar görmesiyle büyük ekonomik kayıpların yaşanması
Kuraklık
Bir bölgeye uzun süre az yağış düşmesi, kuraklık etkisinin ortaya çıkmasının başlıca sebebidir. Kuraklığın dünyada en belirgin yaşandığı ülkeler; Afrika’daki Sahra Çölü’nün güneyinde kalan Senegal, Somali, Sudan, Çad, Etiyopya, Nijer ve Moritanya’dır. Afrika’nın doğusu ve güneyi; Asya’da Hindistan ve Çin’in iç kesimleri, Rusya, Afganistan ve Moğolistan; Avustralya; Orta Amerika ve Güney Amerika’nın batısı kuraklıktan etkilenen diğer yerlerdir. Tarih boyunca kuraklıktan en çok etkilenen ülkeler; Çin, Hindistan ve Etiyopya’dır (Tablo 4.9).
Kuraklık diğer afetlerden farklı olarak daha yavaş ortaya çıkan, geniş alanları uzun bir süre etkileyen bir afet türüdür. Kuraklığın yaşandığı bölgede bu durumdan tüm canlılar olumsuz etkilenmektedir. Kuraklığın uzun yıllar devam etmesi, bölgede canlı yaşamının büyük oranda sonlanması, çölleşmenin gerçekleşmesine yol açabilmektedir (Görsel 4.8).
Kuraklığın Başlıca Etkileri:
Su kaynaklarının azalması veya kuruması Doğal bitki örtüsünün kısmen veya tamamen yok olması Tarım ve hayvancılık faaliyetlerindeki üretimin aşırı derecede azalmasıyla kıtlığın ortaya çıkması ve açlık yaşanması Açlık nedeniyle can kaybı yaşanması
İçme ve kullanma suyu yetersizliği nedeniyle bulaşıcı hastalıkların yayılması İnsanların bölgeden göç etmesi
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 250 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap