Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 248

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 248 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 248

Kütle Hareketleri

Kütle hareketleri daha çok dağlık ve engebeli bölgelerde yamaç eğiminin fazla olduğu yerlerde gerçekleşir. Heyelan, toprak kayması, çamur akıntıları ve kaya düşmeleri yerleşim bölgelerinde gerçekleştiğinde büyük zararlara neden olan afetlere dönüşebilmektedir. Dağlık ülkelerden Japonya, Filipinler ve Endonezya adaları; Alp-Himalaya Dağ Kuşağı’ndaki İtalya, Türkiye, İran, Afganistan, Kırgızistan, Hindistan, Nepal, Çin; Kayalık ve And Dağları Kuşağı’ndaki ABD, Meksika, Honduras, Kolombiya, Ekvador, Peru, Şili kütle hareketlerine bağlı afetlerin en fazla yaşandığı ülkelerdir (Tablo 4.6).

Şiddetli yağışlar, ani kar erimeleri, volkanik püskürmeler ve depremler kütle hareketlerini başlatan başlıca etkenlerdir. Heyelanla yamaçlardan inen kütleler, çamur akıntıları, kaya düşmeleri, toprak kaymaları başladığında durdurulamayan afetlerdir. Kütle hareketlerinin gerçekleştiği bölgede yerleşim birimlerinin bulunması durumunda telafisi çok zor, büyük zararlar yaşanmaktadır (Görsel 4.5).

Kütle Hareketlerinin Başlıca Etkileri:

• Yerleşim birimlerinin toprak, taş veya çamur altında kalması
• Yaralanmaların ve can kayıplarının yaşanması
• Tarım alanlarının yok olması, hayvanların telef olması, sanayi tesislerinin ve ticari işletmelerin zarar görmesiyle ekonomik kayıpların yaşanması
• Ulaşım yollarının kapanması ve ulaşımın aksaması
• Bölgeden göçlerin yaşanması

Sel ve Taşkın

Seller ve taşkınlar dünyada sıklıkla yaşanan, çok sayıda can kaybına ve çok fazla ekonomik zarara neden olan afetlerdendir (Tablo 4.7). Gerçekleşme alanları da diğer afet türlerinden daha geniştir. Seller ve taşkınlar; yağış miktarlarının yüksek olduğu Ekvatoral, muson, savan ve ılıman okyanusal iklim bölgelerinde daha çok gerçekleşir (Harita 4.3). Batı ve Orta Avrupa ile Muson Asya’sı, sel ve taşkın olayının en çok yaşandığı bölgelerin başında gelir. Ekvatoral iklimin yaşandığı Brezilya ve Endonezya da seller ve taşkınların sık yaşandığı yerlerdendir. Seller ve taşkınlar, orta enlemlerde kar erimelerinin arttığı ilkbahar ve yaz başında daha sık görülürken muson ve savan iklim bölgelerinde yağışın çok arttığı yaz döneminde meydana gelir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 248 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!