“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 241 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 241
Afete dönüşen depremlerin büyük kısmı, levha hareketleri sonucunda ve yer kabuğunda meydana gelen kırılmalar nedeniyle oluşmaktadır. Depremlerin gerçekleşme alanları tahmin edilebilmekte ancak ne zaman meydana geleceği önceden tespit edilememektedir.
Okyanus ve denizlerde deprem, deniz altı volkanik püskürmeler ve heyelanlar gibi nedenlerle oluşan dev dalgalardır. Tsunami dalgaları 30 m yüksekliğe, yüzlerce km dalga boyuna ve saatte 900 km hıza kadar ulaşabilmektedir.
Volkanik püskürmeler; karalar üzerindeki aktif volkanların lav, katı maddeler ve gaz püskürtmesiyle meydana gelmektedir.
Heyelan, toprak kayması, çamur akıntısı, kaya düşmesine genel olarak kütle hareketleri denir. Kütle hareketlerinin nedenleri; yamaç eğiminin fazla olması, şiddetli yağış, suyla ağırlaşıp kayganlaşan jeolojik yapı, kaya tabakalarının eğim yönünde uzanması, bitki örtüsünün tahrip edilmesi, insanların inşaat faaliyetleriyle yamaçlardaki doğal eğim dengesini bozmasıdır.
Uzun süreli sağanak yağışlar, kar erimeleri, yatak eğiminin fazla olması, bölgedeki doğal bitki örtüsünün tahribi nedeniyle yüzeysel akışın artması, akarsu yatağındaki yapılaşmalarla yatağın daraltılması selin başlıca nedenleridir. Taşkın, eğimi az veya düzlük arazilerde akarsuyun yatağından taşmasıyla oluşan afettir. Uzun süreli yağış veya ani kar erimeleriyle akarsu yatağına normalden fazla suyun gelmesiyle meydana gelir.
Hızı saatte 63 ila 120 km’ye ulaşan sert rüzgârlar fırtına olarak adlandırılır. Tropikal kuşakta okyanus üzerinde ısınan nemli havanın yükseldiği alçak basınç merkezinde sarmal hava hareketinin başlamasıyla oluşan çok şiddetli rüzgârlara tropikal siklon adı verilir. Hızı saatte 120-200 km’yi bulan ve çapı 150-500 km’ye ulaşan siklonun batıya doğru ilerlemesiyle oluşan rüzgârlara Orta Amerika’da hurricane (hörikeyn), Doğu Asya’da tayfun adı verilir. Tropikal veya orta kuşakta soğuk ve karasal hava kütlesi ile sıcak çok nemli hava kütlesinin karşılaştığı alanlarda, dikey ve sarmal bir şekilde meydana gelen hava akımlarına hortum adı verilir.
Çığ, eğimi fazla yamaçlarda birikmiş kar örtüsünün iç veya dış kuvvetler, ilkbahar mevsiminde kar örtüsünde meydana gelen erimeler, dengeyi bozacak yüksek ses gibi etkenlerle aşağı doğru kaymasıyla meydana gelir.
Kuraklık, yağışın azalması ve buharlaşmanın etkisiyle su kaynaklarının ve toprağın canlıların ihtiyaçlarını karşılayamaz hâle gelmesiyle ortaya çıkan afettir.
Yıldırım düşmesi, volkanik püskürmeler ve aşırı sıcaklar gibi doğal nedenlerin yanı sıra insanlar da bilinçli veya bilinçsiz olarak orman yangınlarına neden olmaktadır.
Bir enfeksiyon hastalığının belirli bir toplumda, bölgede veya mevsimde beklenen normal sıklığından net biçimde fazla olarak görülmesine salgın denir. Salgınların uluslararası boyutta yayılması durumu pandemi olarak adlandırılır.
Böcek istilası; çekirge, ağustos böceği, karınca, yaban arısı gibi bazı böceklerin kısa sürede çok fazla üremesi ve geniş bir alanı istila edip bu alana zarar vermesiyle ortaya çıkan afet türüdür.
Erozyon, toprakların akarsu ve rüzgâr gibi dış kuvvetlerin etkisiyle aşındırılıp süpürülmesiyle gerçekleşir. Bitki örtüsünün tahrip edilmesi ve arazinin yanlış kullanımı, erozyonun en önemli nedenleridir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 241 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap