“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 232 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 232
Demir Yolu
1800’lü yıllarda Avrupa kıtasında buharlı trenler ile serüvenine başlamış olan demir yolu ulaşımı, bilgi ve teknolojinin gelişmesiyle yerini motorlu trenlere bırakmıştır. 20. yüzyıldan itibaren ise ekonomik gelişmişliği yüksek olan ülkelerin büyük şehirlerinde ve şehirler arası yolcu taşımacılığında hızlı trenler yoğun olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Günümüzde demir yolu, yük ve yolcu taşımacılığında yoğun olarak kullanılan bir ulaşım sistemidir. Bu durumun en önemli nedeni ise demir yolu ulaşımının kara yolu ulaşımına göre daha ucuz ve güvenli olmasıdır. Ayrıca bu ulaşım sisteminde kullanılan araçların kara yolu ulaşım sisteminde kullanılan araçlara göre bir seferde daha çok yük ve yolcu taşıması başka bir tercih nedenidir.
Konumu gereği bazı demir yolu ulaşım ağları bölgesel ve küresel anlamda daha çok ön plana çıkmıştır. Örneğin Çin ile İngiltere arasındaki demir yolu bağlantısını sağlayan Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı, Çin ile Avrupa kıtası arasındaki demir yolu taşımacılık mesafesini 7 bin km kısaltmakta ve yolculuk süresini 15 güne indirmektedir. Bu bağlamda Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı, hem bölgesel hem de küresel bir etkiye sahiptir.
Dağlık ve engebeli alanlar, çöl bölgeleri, deniz ve okyanuslar demir yolu ulaşımının yaygınlaşmasındaki en büyük engellerdir. Bu nedenle demir yolu ulaşımı, dünyanın pek çok yerinde yaygın olmayan bir ulaşım sistemidir (Harita 3.2
Düşünelim- Tartışalım
Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerine yapılması düşünülen demir yolu hattı, İstanbul’un Avrupa ve Asya yakalarını demir yolu ile bağlayacaktır. Böylece Asya ile Avrupa arasında kesintisiz demir yolu ulaşım imkânı sağlanacaktır.
Bu durum, Türkiye’nin bölgesel konumuna ne tür katkılar sağlayacaktır? Tartışınız.
- Cevap: Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne eklenmesi düşünülen demir yolu hattı, Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasındaki ticaret ve ulaşım ağında kilit bir köprü görevi görmesini sağlayarak ülkenin bölgesel lojistik ve ulaşım merkezi olarak önemini artıracaktır.
10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 232 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap