Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 203

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 203 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 203

Türkiye’de Dış Göçler

Türkiye’den başka ülkelere ve başka ülkelerden Türkiye’ye yapılan göçleri kapsayan dış göçler, zaman zaman yoğunluk kazanan bir durumdur. Dış göçler, iş bulma gibi ekonomik nedenli; savaş, iç çatışma, baskı, mübadele gibi siyasi nedenli; eğitim, sağlık, din ve kültür farklılığı gibi sosyal ve kültürel nedenli gerçekleşebilir.

Türkiye’den Dış Ülkelere Göçler: Türkiye’den dışarıya olan göçlerde ilk büyük göç hareketi Lozan Antlaşması’nda alınan nüfus mübadelesi kararının uygulanması sonucunda gerçekleşmiştir. Bu mübadele gereğince Türkiye’deki yaklaşık 150 bin Rum, Yunanistan’a zorunlu olarak göç etmiştir.

Türkiye’den dışarıya olan göçlerin büyük bölümü işçi göçü kapsamında gerçekleşmiştir. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra batı ekonomilerinde yaşanan hızlı büyüme iş gücü açığına neden olmuştur. Özellikle 1960’tan sonra, başta Almanya olmak üzere, Avrupa ülkelerine 30 yıl içinde yaklaşık 1 milyon kişi göç etmiştir (Görsel 2.16). Almanya dışında; Fransa, Avusturya, Hollanda, Belçika, İsviçre, Danimarka, İngiltere gibi Avrupa ülkeleri ile Avustralya Türklerin işçi olarak gittiği diğer ülkelerdir. 1980’den sonra Libya, Suudi Arabistan, Ürdün, Kuveyt gibi Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine Türk inşaat firmaları tarafından işçi götürülmeye başlanmıştır. 1990’dan sonra bağımsızlığını kazanan Türk Cumhuriyetleri’ne de Türkiye’den işçi göçleri gerçekleşmiştir. Orta Doğu, Kuzey Avrupa ve Türk Cumhuriyetleri’ne olan işçi göçleri -inşaat sektörüyle ilgili olarak- geçici olmuştur. Giden işçilerin çoğu geri dönmüştür. Ancak Avrupa ülkelerine olan göçlerin büyük bölümü kalıcı olmuştur. Göç eden ailelerin diğer kuşakları, göç ettikleri yerde doğup büyümüştür.

Günümüzde, başta Almanya olmak üzere, göç ettiği ülkede işveren durumunda çok sayıda Türk vardır. Türk firmaları yabancı ülkelerde üretim ve ticarette önemli bir konuma gelmiştir. Bu tür dış göçler; ülkeler arasında ekonomik ilişkilerin gelişmesi, kültür alışverişinin artması, turizmin gelişmesi, döviz girdisinin artması gibi birtakım olumlu sonuçlar doğurmuştur. Bunun yanında ailelerin parçalanması, insanların vatanlarından uzak kalması, ikinci ve üçüncü kuşak gençlerin kendi kültüründen uzaklaşması gibi olumsuz sonuçlar da ortaya çıkmıştır.

Türkiye’den dışarıya olan göçlerde, beyin göçleri de önemli bir yer tutmaktadır. Eğitim amaçlı Batı ülkelerine giden başarılı öğrencilerden, o ülkenin cazip şartlarından dolayı, Türkiye’ye dönmeyenler vardır. Ayrıca mesleğinde başarılı insanlardan da dış ülkelere gidenler olmuştur.

Beyin Fırtınası

Türkiye’den 1960’lı yıllardan sonra Avrupa ülkelerine yapılan göçler, Türkiye’nin sosyal, kültürel ve ekonomik yapısını nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: 1960’lardan sonra Avrupa’ya yapılan göçler, Türkiye’nin sosyo-ekonomik yapısında işgücü kaybına yol açarken, göçmenlerin gönderdiği para transferleri ile bazı ekonomik faydalar sağlamış ve kültürel değişimlere zemin hazırlamıştır.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 203 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!