Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 202

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 202 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 202

Son zamanlarda Türkiye’de kentlerden köylere göç de yaşanmaktadır. Bu göç türü tersine göç olarak da ifade edilmektedir. Büyüyen kentlerde ortaya çıkan geçim zorluğu, trafik, gürültü, betonlaşma, hava kirliliği, suç oranının fazlalığı gibi sorunlar özellikle emekli insanların köylere göç etmesine neden olmuştur. Ayrıca köylerde su, elektrik, iletişim, ulaşım ve sağlık gibi kamu hizmetlerinin yaygınlaşması köylere göçü belli oranda artırmıştır.

Türkiye’de -sürekli iç göçler sonucunda- nüfusun dağılışında ortaya çıkan dengesizlik, ticari ve ekonomik faaliyetlerin belirli merkezlerde yoğunlaşması durumunu ortaya çıkarmıştır. Göçler kentlerde birtakım sorunlara yol açmıştır. Trafik, sağlık, eğitim, altyapı hizmetlerinin aksaması, konut sıkıntısı, gecekondulaşma, sanayi tesislerinin kent içinde kalması bu sorunlardan bazılarıdır. İç göçler sonucunda göç alan illerde iş kolları çeşitlenmiş, kültürel çeşitlilik artmıştır. Okul, sağlık ocağı gibi yatırımlar göç nedeniyle nüfusu çok azalan köylerde atıl duruma düşmüş; kullanılmaz hâle gelmiştir.

Mevsimlik (Geçici) İç Göçler: Türkiye’de belirli bir süre kalmak amacı ile yapılan mevsimlik göç hareketleri de yaygındır. Mevsimlik göçlere daha çok tarım işçiliği, inşaat işçiliği yaylacılık ve turizm faaliyetleri neden olmaktadır.

Tarımsal ürünlerin ekimi, dikimi, çapalanması ve hasat edilmesi gibi işlerde çalışmak üzere Türkiye’de 150 bine yakın kişi yaşadığı yerden başka illere göç etmektedir. Şanlıurfa, Adana, Aydın gibi illere pamuk hasadında; Ordu, Giresun, Sakarya gibi illere fındık hasadında; Manisa’ya üzüm hasadında; Konya, Kayseri, Eskişehir gibi illere şeker pancarı çapalanmasında ve hasadında çalışmak üzere diğer illerden mevsimlik tarım işçileri göç etmektedir. Bazı ürünlerin hasadında makineleşmenin artması, mevsimlik tarım işçisi göçünü azaltsa da bu süreç hâlen devam etmektedir.

İnşaat sektörünün çok yoğun olduğu -özellikle İstanbul, İzmir, Ankara başta olmak üzere- büyük kentlere işçi göçü olmaktadır. Bu göçler daha çok istihdam oranının düşük olduğu doğu illerinde yaşayan erkekler tarafından gerçekleştirilmektedir.

Düşünelim- Tartışalım

Türkiye’de mevsimlik tarım işçisi konumundaki aileler ekonomik ve sosyal yönden ne gibi sorunlar yaşamaktadır? Tartışınız.

  • Cevap: Türkiye’de mevsimlik tarım işçileri düşük gelirler, geçici ve güvencesiz iş koşulları ile karşılaşmakta ve eğitim ile sağlık hizmetlerine sınırlı erişim gibi sosyal sorunlar yaşamaktadırlar.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 202 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!