Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 20

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 20

Levhaların Hareketleri ve Sonuçları

Levhaların birbirine göre hareketi iki okyanusal veya kıtasal levha arasında olabilir. Aynı zamanda bu hareket biri okyanusal diğeri kıtasal levha olmak üzere iki farklı levha türü arasında da gerçekleşebilir.

İki Kıtasal Levhanın Yaklaşması

Birbirine yaklaşan iki kıtasal levha arasında kalan tabakalar, yan basınçların etkisiyle sıkışıp kıvrılarak ya da kırılarak yükselir. Bu alanlarda kıvrımlı ya da kırıklı dağ sıraları oluşur (Görsel 1.5). Himalaya Dağları, Hint Levhası’nın Avrasya Levhası’na yaklaşması sonucunda ortaya çıkmıştır. Alp Dağları ise Afrika ve Avrasya Levhası’nın yaklaşması sonucu oluşmuştur.

İki Kıtasal Levhanın Uzaklaşması

Birbirinden uzaklaşan iki kıtasal levha boyunca yer kabuğunda derin çöküntü alanları meydana gelir ve yarık vadiler (riftler) oluşur (Görsel 1.6). Doğu Afrika Rift Vadisi bunun en belirgin örneklerindendir.

İki Okyanusal Levhanın Yaklaşması

Birbirine yaklaşan iki okyanusal levhanın karşılaşma alanlarında derin okyanus hendekleri oluşur (Görsel 1.7). Bu alanlarda magmanın levha sınırındaki zayıf noktalardan yüzeye çıkıp soğuması ile volkanik adalar da oluşabilmektedir. Filipinler’de çok sayıda volkanik ada, bu şekilde oluşmuştur.

İki Okyanusal Levhanın Uzaklaşması

Basınçlı ve sıcak magma, birbirinden uzaklaşan iki okyanusal levha sınırında açılan zayıf hat boyunca yüzeye çıkar ve okyanus tabanına yayılarak soğur. Bu alanlarda okyanus ortası sırtlar oluşur. Atlas Okyanusu ortasındaki levha sınırı boyunca okyanus ortası sırtlar tespit edilmiştir (Görsel 1.8).

Okyanusal ve Kıtasal Levhanın Karşılaşması

Birbirine yaklaşan biri okyanusal diğeri kıtasal levhanın karşılaşma sınırında yoğunluğu fazla olan okyanusal levha, kıtasal levhanın altına dalar. Bu alanlara dalma-batma zonu denir. Bu alanlarda derin okyanus hendekleri oluşur. Kıtasal kabuktaki tabakalar sıkışmaya uğrayıp kara üzerinde kıvrım dağları da oluşturabilir (Görsel 1.9). Güney Amerika kıtasının batısındaki okyanus hendekleri ve And Dağları bu şekilde oluşmuştur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 20 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!