Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 185

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 185 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 185

Türkiye’de Kır ve Kent Nüfusu

Kırsal ve kentsel nüfus oranları, ülkelerin önemli sosyal ve ekonomik göstergelerindendir. Gelişmiş ülkelerde kentsel nüfus oranı genellikle %80’in üstündedir. Bu durumun ortaya çıkmasındaki en önemli faktör, çalışan nüfusun ekonomik faaliyetlere dağılımıdır. Gelişmiş ülkelerde tarım sektöründeki makineleşme ve bunun sebep olduğu insan gücüne olan gereksinimin azalması, bu sektördeki çalışma oranını düşürmüştür. Daha fazla iş imkânının olduğu sanayi ve hizmet sektörlerinde ise çalışma oranı fazladır. Sanayi ve hizmet sektörlerinin kentlerde toplanması kırsal alandan şehirlere göçü artırmış ve bunun sonucunda ülkelerde kent nüfus oranı yükselmiştir.

Türkiye’de idari yerleşim birimleri köy, belde, ilçe ve il olarak sınıflandırılır. TÜİK tarafından yayınlanan verilere göre köy ve beldelerde bulunan nüfus kırsal nüfus, ilçe ve il merkezlerindeki nüfus ise kentsel nüfus olarak değerlendirilir. Türkiye’de, cumhuriyetin ilk yıllarında tarımsal ekonomik faaliyetlerin ön planda olması nedeniyle, nüfusun yaklaşık %75’lik bölümü kırsal kesimde bulunmaktaydı. Daha sonraki dönemlerde şehirlerde, sanayi ve hizmet sektörlerinin gelişmesine bağlı olarak, iş imkânları giderek arttı. Bu duruma paralel olarak köyden kente göç oranı yükseldi. Bu süreç 1980’li yıllarda kentsel nüfusun kırsal nüfusu geçmesine neden oldu. Kentsel nüfus oranının artışı hızla devam ederek 2019 yılında %92,8 oldu. Kırsal nüfus %7,2 gibi çok düşük bir değere geriledi (Grafik 2.14).

Ders Dışı Çalışma

1. Türkiye’de nüfusun yaş gruplarına göre dağılımı nasıldır? Bu dağılımın sosyal, kültürel, ekonomik yansımaları nelerdir?

  • Cevap: Türkiye’de genç nüfus oranı yüksektir; bu durum dinamik bir iş gücü potansiyeli oluştururken, eğitim ve istihdam alanlarında yatırım ihtiyacını artırmaktadır.

2. Türkiye’de nüfusun cinsiyete göre dağılım oranları nasıldır? Nüfusun toplumsal cinsiyet eşitliği açısından görünümü (eğitim, istihdam vb. sosyal-ekonomik haklar yönünden) nasıl bir seyir izlemektedir?

  • Cevap: Türkiye’de nüfus cinsiyet dağılımı neredeyse eşit olmakla birlikte, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda eğitimden istihdama kadar pek çok alanda iyileştirme ihtiyacı devam etmektedir.

3. Türkiye’de okuma yazma oranı hangi düzeydedir? Nedenleriyle birlikte açıklayınız.

  • Cevap: Türkiye’de okuma yazma oranı oldukça yüksektir; ancak kırsal bölgelerde ve bazı sosyoekonomik gruplarda daha düşük oranlar görülebilir.

4. Türkiye’de çalışan nüfusun iş kollarına dağılımı nasıldır?

  • Cevap: Türkiye’deki çalışan nüfus, hizmet sektörü başta olmak üzere sanayi ve tarımda dağılmış durumdadır; ancak sanayi ve hizmet sektörlerinin ağırlığı giderek artmaktadır.

5. Türkiye’de nüfusun kentleşme oranı hangi düzeydedir? Sebepleriyle birlikte açıklayınız.

  • Cevap: Türkiye’de kentleşme oranı çok yüksektir; ekonomik faaliyetlerin şehirlere yoğunlaşması ve kırsal alandan şehirlere göç bu durumun başlıca sebeplerindendir.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 185 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!