“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 175 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 175
Türkiye’de nüfus miktarı sürekli artış göstermesine karşın nüfus artış hızında dalgalanmalar yaşanmaktadır. Yani nüfus artışı hep aynı oranda gerçekleşmemiştir. En düşük nüfus artış hızı 1945 (%o10,6), en yüksek artış hızı 1960 (%o28,5) yılında gerçekleşmiştir. 2022 yılında ise nüfus artış hızı %07.1’dir (Grafik 2.6).
1927-1935 döneminde nüfus, yaklaşık 2,1 milyon kadar artmıştır. Bu artışta doğumların teşvik edilmesinin yanın da Türkiye dışında yaşayan Türklerin ülkeye yükselmesi de etkili olmuştur. 1939’da Hatay’ın anavatana katılması ile 1935-1940 döneminde Türkiye nüfusuna 200 binden fazla nüfus eklenmiştir (Görsel 2.8).
1940-1945 döneminde, 2. Dünya Savaşı’na girilmediği hâlde, uzana üreli askere alımlar sonucunda düşen evlilik ve doğum oranları, artan ekonomik sorunlar nedeniyle nüfus artış hızı en düşük seviyeye inmiştir.
1955 ve 1960 sayma dönemleri, Türkiye’de nüfus artış hızının en yüksek olduğu dönemlerdir. Bu durumun nedenleri arasında; 2. Dünya Savaşı’nın etkilerinin sona ermesi, evlenme ve doğum oranlarının artışı, sağlık koşullarının iyileşmesi, ölüm oranları alması, ekonomik anlamda yatırımların ve iş imkânlarının artması, Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışındaki Türkler anavatana gelmesi gibi faktörler etkili olmuştur.
1985 sayımında Türkiye nüfusu, 50 milyonun üzerine çıkmıştır. Sonraki dönemlerde Türkiye’de nüfus artış hızı düşmez eğilimine girmiştir. Yani nüfus daha az oranlarda artmaya başlamıştır. Bu durumun nedenleri arasında; evlenme yaş sınırı yükselmesi, çalışma hayatına katılan kadın sayısının artması, uygulanan nüfus politikaları, aile planlaması gibi faktörler sayılabilir.
2008 yılından sonraki dönemlerde nüfus artış hızındaki hızlı düşme eğilimi sona ermiş, artış hızı %o12 ile %o15 arasındaki değerlerde gerçekleşmiştir. Nüfus artış hızındaki azalmanın durağana dönüşmesinde, gelecekte dinamik genç nüfus potansiyelini kaybetmemek amacıyla, uygulanan nüfusu arttırıcı politikalar etkili olmuştur. Bunun yanında bebek ölüm oranlarının azalması, ortalama yaşam süresinin artması gibi faktörler de etkili olmuştur. 2022 ylında nüfus artış hızı azalarak %o7,1 olarak gerçekleşmiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 175 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap