Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 167

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 167 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 167

Dünya Nüfusunun Dağılışı

Dünya genelinde nüfusun dağılışı incelendiğinde bazı bölgelerde nüfusun yoğun olduğu, bazı bölgelerde ise nüfusun çok seyrek olduğu ya da hiç olmadığı gözlenmektedir. Dünya nüfusunun büyük çoğunluğu Kuzey Yarım Küre’de yer almaktadır. Güney Yarım Küre’de karaların daha az yer kaplaması ve Antarktika kıtası gibi yerleşmeye uygun olmayan geniş bir alan olması, bu yarım kürenin daha az nüfus barındırmasına neden olmuştur.

Seyrek Nüfuslu Alanlar

Antarktika, Sibirya, Alaska, Grönland, Kuzey Kanada gibi kutuplara yakın karalarda düşük sıcaklık değerlerinin insan yaşamını ve tarımsal faaliyetleri olumsuz etkilemesi nedeniyle nüfus ya çok seyrek ya da hiç yoktur (Görsel 2.5). Bu alanlardaki topraklar yılın tamamında ya da büyük bölümünde donmuş hâldedir. Bu yüzden, bu alanlarda tarımsal üretim yapmak imkânsızdır.

Afrika’da Büyük Sahra ve Kalahari çölleri; Asya’da Gobi, Taklamakan, Kızılkum ve Karakum çölleri;

Avustralya’da Gibson (Gibsın) ve Victoria (Viktorya) çölleri; Güney Amerika’da Atacama Çölü gibi çok kurak alanlarda nüfus çok seyrektir. Bu alanlarda çok az olan nüfus, genellikle su kaynaklarının bulunduğu vahalarda yer alır.

Asya’da Himalayalar, Avrupa’da Alpler, Kuzey Amerika’da Kayalık Dağları, Güney Amerika’da And Dağları gibi yüksek ve engebeli alanlar; genellikle az nüfuslanmıştır. Yükseltinin sıcaklığı düşürücü etkisi, tarım alanlarının kısıtlı olması ve ulaşım güçlüğü; bu alanlarda nüfuslanmayı azaltmıştır. Bunun yanı sıra bu alanlar, çöller ve kutuplara yakın karalar kadar nüfustan yoksun değildir. Turizm, madencilik, hayvancılık gibi faaliyetler buralarda az da olsa nüfuslanma oluşturmuştur.

Ekvatoral iklimin görüldüğü Amazon Havzası ve Kongo Havzası’nda sıcaklık, nem ve yağışın çok fazla olması bataklık ve gür orman varlığı insan yaşamını olumsuz etkilemiştir. Bu nedenle bu alanlar az nüfuslanmıştır (Görsel 2.6). Ekvatoral bölgedeki yüksek alanlar, çok sıcak ve nemli olan alçak alanlara göre yaşamak için daha uygun olması nedeniyle daha fazla tercih edilmiştir.

Sık Nüfuslu Alanlar

Muson Asyası da denilen Güneydoğu Asya, uygun yağış ve sıcaklık şartları nedeniyle çok yoğun nüfuslanmıştır. Başta pirinç tarımı olmak üzere tarımsal üretime uygun iklim şartları bu alanlardaki kırsal nüfusun çok olmasına neden olmuştur. Bunun yanında sanayileşme ve kentleşme süreci bu alanlarda çok yoğun nüfuslu şehirlerin de oluşmasını sağlamıştır. Çin, Hindistan, Bangladeş, Tayland, Japonya, Pakistan, Endonezya ve Malezya gibi ülkelerin bulunduğu bu bölge, 4 milyara yaklaşan nüfus miktarıyla dünya nüfusunun çok büyük bir bölümünü barındırmaktadır.

Avrupa, Çin ve Hindistan gibi ilk medeniyetlerin geliştiği alanlardan biri değilse de dünyanın eski yerleşme alanlarından biridir. Uygun iklim şartlarının olması, çöl alanlarının olmaması, geniş tarım alanlarına sahip olması gibi nedenlerin yanı sıra sanayileşme sürecinin ilk bu kıtada başlaması ve gelişmesi; Avrupa’nın yoğun nüfuslu alanlardan biri olmasını…

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 167 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!