Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 142

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 142

Çalı Toplulukları

Makiler: Maki bitki topluluğu, Türkiye’de Akdeniz iklim bölgesinde kızılçam ormanlarının tahrip edildiği alanlarda yayılmıştır. Makiler; deniz seviyesinden itibaren Akdeniz kıyı kuşağında ortalama 1.000 m’ye, Ege kıyı kuşağında ortalama 800 m’ye, Marmara’nın kıyı kuşağında ise ortalama 500 m’ye kadar çıkar. Kuzey Anadolu Dağları arasındaki vadiler içinde de yer yer maki topluluklarına rastlanır. Yabani zeytin, keçiboynuzu, menengiç, sakız, sandal, mersin, defne, kermez meşesi, akçakesme, kocayemiş, zakkum, katırtırnağı en yaygın maki türleridir.

Garigler: Türkiye nin Akdeniz iklimi görülen kıyı bölgelerinde, daha çok bitki örtüsünün tahrip edildiği alanlarda, yayılan küçük çalılardır. Ege kıyılarındaki yarımadalar ve adalar da Akdeniz kıyılarında, toprak varlığının yetersiz olduğu alanlarda daha çok görülür. Diken çalısı, laden, funda, yasemin ülkemizdeki başlıca garig türleridir (Görsel 1.143).

Görsel 1.143: Garig bitki anüsü (Datça-Muğla) Psödomakiler: Karadeniz kıyı kuşağında, deniz kıyısından ortalama 200 m yükseklere kadar, görülen bodur ağaççıklardır. Ormanların tahrip edildiği alanlar ile bazı yerlerde orman altı bitkileri olarak yayılmıştır. Şimşir, fındık, kızılcık, orman gülü, muşmula en yaygın türlerdir. Bu çalı topluluğu içinde funda, menengiç, erguvan, defne, mersin gibi maki bitkileri de görülebilir.

Ot Toplulukları

Stepler (Bozkırlar): Türkiye de yağış miktarının iyice azaldığı, yaz kuraklığının fazla olduğu iç kesimlerde görülen bitki topluluğudur. İç kesimlerde ve Güneydoğu Anadolu’nun güneyi boyunca yükseltisi 1.000 m’nin altında kalan ova ve platolarda yayılış gösterir. İlkbahar yağışlarıyla yeşeren, yaz başında sararıp kuruyan, kısa boylu otsu bitkilerden oluşur. Geven, çoban yastığı, yavşan otu, çakır dikeni, gelincik, sığırkuyruğu, menekşe çok sayıdaki bozkır bitkilerinden bazılarıdır.

İç Batı Anadolu, Ergene Havzası, Teke Yarımadası’nın iç kesimleri, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’daki yüksek platolar veya dağ yamaçlarında; meşe, ardıç ve karaçam ormanlarının tahrip edildiği alanlarda sonradan yayılmış bozkırlara antrapojen step denir. Daha yağışlı bu alanlarda seyrek ağaçlar da bulunduğu için bu bozkırlara ağaçlı bozkır adı da verilir (Görsel 1.144).
Görsel 1.144: Antropojen step (İç Batı Anadolu)

Çayırlar: Uzun boylu gür ot topluluklarından oluşur. Türkiye’nin kuzeydoğusundaki yüksek platolarda (Erzurum, Kars ve Ardahan) ilkbahar yağışlarıyla yeşeren ve yaz boyu yeşil kalan uzun boylu çayır toplulukları vardır. Bunun yanında Batı ve Orta Toros Dağları ile Kuzey Anadolu Dağları’nda ortalama 2.000 m’den yükseklerde, yaz boyu yeşil kalan dağ çayırları (Alpin çayırlar) görülür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 142 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!