Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 115

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 115 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 115

İNTRAZONAL TOPRAKLAR

Halomorfik Toprak: Erzurum ve Iğdır ovalarının orta kesimlerinde, tuzlu göllerden Burdur Gölü ve Acı Göl’ün kıyı kesimlerinde, toprağın deniz suyuna maruz kaldığı Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes deltalarının kıyıları ile Antalya-Serik arası kıyılarda görülen tuzlu topraklardır.

Hidromorfik Toprak: Uzun süre su altında kalan çukur alanlarda, göl kenarlarında ve dağların yükseklerindeki yaylalarda oluşmuş çukur alanlarda bulunur (Görsel 1.117). Köyceğiz (Muğla), Işıklı (Denizli), Sul- tansazlığı (Kayseri), Abant (Bolu) göllerinin kenarları ile Aladağlar, Nur Dağları ve Uludağ üzerindeki çukurluklarda görülür.

Kalsimorfik Toprak: Türkiye’de bu topraklar vertisol ve rendzina olarak görülmektedir.

Vertisol topraklar, killi kireçli depoların üzerinde oluşur. Killi ve koyu renkli topraklardır. Muş Ovası, Bornova, Menemen Ovası, Ergene Havzası, Bursa-Karacabey arası, Bafra Ovası’nın güneyi ile Konya Ovası’nın bazı yerlerinde görülür. Bu topraklara Trakya’da kara kepir, Anadolu’da taş doğuran adı verilir. Tarımsal yönden verimli değildir.

Rendzina topraklar, Ege’nin, İç Anadolu’nun ve Doğu Anadolu’nun çöküntü (graben) alanlarında yumuşak kireç taşları ile killi-kireçli depolar üzerinde oluşan koyu renkli kireçli topraklardır.

AZONAL TOPRAKLAR

Alüvyal Toprak: Kıyılarda Çukurova, Bafra, Menemen gibi delta ovalarında; iç kesimlerde Erbaa, Niksar, Muş, Erzincan ovaları gibi tektonik kökenli düzlüklerde; Konya ve Harran ovalarının kenar kesimlerinde alüvyal topraklar bulunur. Tarımsal verimi çok yüksek topraklardır.
Kolüvyal Toprak: Dağların yamaçlarında aşınmış çeşitli boyuttaki malzemelerin dağ eteklerinde birikmesiyle oluşan topraklardır. Aydın Dağları, Bozdağlar ve Toros Dağları başta olmak üzere dağların eteklerinde görülür.
Regosol Toprak: Volkanik arazilerde kumlu depolar üzerinde oluşan kumlu topraklardır. Gevşek yapıda olan ve organik maddenin az olduğu bu topraklara İç ve Doğu Anadolu’nun volkanik alanlarında rastlanır. Yumrulu bitkiler ve üzüm üretimine uygundur.
Litosol Toprak: Bitki örtüsünün zayıf ve aşınmanın etkili olduğu iç kesimlerdeki dağların yamaçları ile Toroslar, Aydın Dağları, Bozdağlar, Kaçkar Dağları ve Taşeli Platosu’nda oluşmuş taşlı topraklardır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 115 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!