Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 109

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 109

İNTRAZONAL TOPRAKLAR

Ana materyal üzerinde oluşan ve henüz oluşumunu tamamlamamış topraklardır. Ana materyalin özelliklerinin ve etkisinin doğrudan yansıdığı topraklardır. Toprakta genel olarak A ve C horizonları oluşmuş, B horizonu (birikme katı) oluşmamıştır. İntrazonal topraklar, genellikle engebeli arazilerin kapalı havzalarında veya erozyonun etkili olduğu yamaçlarda oluşur fakat çok geniş alanları kaplamaz.

Halomorfik Toprak

Kurak ve yarı kurak bölgelerin daha çok kapalı havza tabanlarında oluşan toprak türüdür (Görsel 1.111). Mevsimlik akarsuların getirdiği tuzlu bileşikler, suyun buharlaşmasıyla toprak üzerinde ve çeşitli derinliklerde çökelir. Bu şekilde toprak üzerinde tuz birikimi oluşur. Bitki örtüsünün çok zayıf olduğu ve tarıma uygun olmayan topraklardır.

Hidromorfik Toprak

Taban suyu seviyesi yüksek, drenajı kötü olan bataklık veya sazlık alanlarda oluşan toprak türüdür (Görsel 1.112). Toprak uzun süre su altında kalır. Organik madde bakımından zengindir fakat suyun etkisiyle bu topraklarda asitleşme oranı yüksektir. Bu nedenle tarıma uygun değildir.

Kalsimorfik Topraklar

Yumuşak kireç taşları ile killi kireç taşı depoları üzerinde oluşan topraklardır. Organik maddelerin kil mineraliyle birleşmesiyle toprağın üst kısmı koyu bir renk alır. Kalsimorfik topraklar “vertisoller” ve “rendzinalar” olmak üzere başlıca iki gruba ayrılır.

Rendzinalar, yumuşak kireç taşları üzerinde gelişen toprak * türüdür. Toprak içinde kireç taşı parçaları da yaygındır. Kireç ve organik madde bakımından zengindir. Yağışlı veya sula- nabilen alanlarda toprağın tarımsal verimi yüksektir. Vertisoller, killi ve kısmen kireçli depolar üzerinde ve eski göl tabanlarında oluşan toprak türüdür (Görsel 1.113). Kil oranı çok yüksek olduğu için kuruduğunda büzüşür ve derin çatlaklar oluşur. Toprağın üst kısmındaki malzemeler çatlakların içine dökülür. Islandığında genleşir, şişer, çatlaklar kapanır ve dökülen malzemeler tekrar yüzeye çıkar. Toprak kendiliğinden alt üst olur. Bu nedenle bu topraklara dönen ŞÇ toprak anlamına gelen vertisol adı verilmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 109 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!