Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Aşağıdaki tabloda belirtilen afetlere karşı alınması gereken önlemleri örnekteki gibi yazınız.

“Aşağıdaki tabloda belirtilen afetlere karşı alınması gereken önlemleri örnekteki gibi yazınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki tabloda belirtilen afetlere karşı alınması gereken önlemleri örnekteki gibi yazınız.

Soru: Aşağıdaki tabloda belirtilen afetlere karşı alınması gereken önlemleri örnekteki gibi yazınız.

  • Cevap: 

Deprem ➢ Fay bölgelerine yerleşim birimi kurulmamalı. Deprem çantası hazırlanmalı. Depreme dayanıklı yapılar yapılmalı. Evdeki büyük eşyalar duvara sabitlenmeli.
Heyelan ➢ Dik yamaçların eteklerinde desteği kaldıran kazılar yapılmamalı, bu tür yamaçlarda yol yapımı denetim altında ve önlemler alınarak yapılmalıdır. Bu tür yerlerde drenaj sistemleri kurulmalı ve yamaçlar ana kayaya dayandırılan duvarlarla korunmalıdır.
Çığ ➢ Yamaçların ağaçlandırılması çığdan korunmanın en etkili yoludur. Yamaçlarda kar perdeleri ve yollarda çığ tünellerinin yapılması çığdan korunmanın yollarındandır. Bu tür olaylardan korunmanın diğer bir yolu ise çığın kontrollü gerçekleştirilmesidir.
Su baskını ➢ su baskını tehlikesi olan alanlara yerleşim birimi kurulmamalıdır. Yamaçların ağaçlandırılması ve bitki örtüsünün korunması, su baskınlarından korunmanın etkili yollarındandır. Çünkü ağaçlar suyun akış hızını azaltmakta, bir kısmını kullanmakta ve bir kısmının da yer altına sızmasını sağlamaktadır.
Orman yangını ➢ Orman yangınlarını önlemek için bu tür alanlara güneşli havada mercek görevi gören cam parçaları atılmamalıdır. Mangal ateşi söndürülmeden bırakılmamalı ve orman alanlarına izmarit atılmamalıdır.
Erozyon ➢ mevcut olan bitki örtüsünün korunması gerekir. Çünkü bitkiler, kökleriyle toprağı tutarak onun taşınmasını önlemektedir. Yamaçların ağaçlandırılması, erozyonla mücadelede en etkili yollardandır. Yamaçlarda teraslar yapılması, tarlalarda nadas uygulaması yerine nöbetleşe ekim yapılması, tarlaların eğime dik yönde sürülmesi ve meraların ıslah edilmesi erozyonu önlemek için yapılması gerekenlerin başlıcalarıdır.
Kuraklık ➢ Kuraklığa karşı alınacak önlemlerin başında su kaynaklarının tasarruflu kullanılması gelmektedir. Özellikle tarım alanlarının sulanmasında damla sulama yöntemlerine başvurulmalıdır. İnsanların kuraklık konusunda bilinçlendirilmesi, kurak dönemde kullanılmak üzere su depolanması, barajların ve göletlerin yapılması kuraklığa karşı alınacak önlemlerin başlıcalarıdır.

10. Sınıf Coğrafya Yıldırım Yayınları Sayfa 236 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!