Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 33 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 33 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 33 Cevapları Gün Yayınları

Dünya’nın bir yıl içinde Güneş etrafında dönerken çizdiği yol yörünge olarak adlandırılır. Dünya’nın yörüngesi elips şeklindedir. Güneş, bu elipsin iki odak noktasının birinde bulunur. Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığı yıl boyunca aynı değildir. Dünya, bazen Güneş’e yaklaşmakta bazen Güneş’ten uzaklaşmaktadır. Dünya’nın Güneş’e en yakın olduğu zaman 3 Ocak’tır. Buna günberi (perihel) denir. Bu dönemde Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüş hızı arttığı için Kuzey Yarım Küre’de kış, Güney Yarım Küre’de yaz süresi kısadır. Dünya’nın Güneş’e en uzak olduğu zaman 4 Temmuz’dur. Buna günöte (afel) denir. Bu dönemde Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüş hızı azaldığı için Kuzey Yarım Küre’de yaz, Güney Yarım Küre’de kış süresi uzundur. Güneş’e yaklaşması ve Güneş’ten uzaklaşması Dünya’nın sıcaklığında büyük bir değişikliğe neden Dünya’nın yörüngesinden geçen düzleme yörünge düzlemi veya ekliptik denir. Dünya’nın ekseni yörünge düzlemine (ekliptiğe) 23° 27′ eğiktir (Şekil 1.2.5). Bu durum, Dünya’nın Güneş etrafında dolanmasıyla birleşince astronomik mevsimler oluşmaktadır. Çünkü bu durum, Dünya’nın Güneş’e karşı konumunun yıl boyunca değişmesine neden olmaktadır. Bazen Kuzey Yarım Küre (21 Mart ile 23 Eylül arasında) bazen Güney Yarım Küre (23 Eylül ile 21 Mart arasında) Güneş’e daha dönük olmaktadır. Buna bağlı olarak güneş ışınlarının bir yere düşme açısı dolayısıyla sıcaklık yıl boyunca değişmekte, yıllık sıcaklık farkları oluşmaktadır. Diğer bir deyimle astronomik mevsimler oluşmaktadır. 23 Eylül, 21 Mart, 21 Haziran ve 21 Aralık astronomik mevsimlerin başlangıcı olan günlerdir.

Dünya’nın bu yıllık hareketinin ve Dünya’nın eksen eğikliğinin sonuçlarından biri de aynı zamanda her iki yarım kürede farklı mevsimlerin yaşanmasıdır. Dünya’nın Güneş etrafındaki hareketi ve eksen eğikliğinin diğer bir sonucu da gece ve gündüz süresinin değişmesidir. 23 Eylül ve 21 Mart dışındaki günlerde gece ve gündüz süresi eşit değildir. Yalnız Ekvator’da yıl boyunca gece ve gündüz süresi eş Güneş ışınlarının düşme açısının değişmesine bağlı olarak gölge boylarının yıl içinde değişmesi de Dünya’nın yıllık hareketinin diğer bir sonucudur. Mevsimlerin başlangıcı olan günlerde yeryüzünde yaşanan başlıca olgular şunlardır:

23 Eylül Durumu 23 Eylül’de güneş ışınları Ekvator’a dik olarak düşer (Şekil 1.2.6). Bu günde aydınlanma çemberi, kutup noktalarından geçer. Her yerde gece ve gündüz süresi birbirine eşittir. Gündüz gece eşitliğine ekinoks denir. 23 Eylül günü, Kuzey Yarım Küre’de sonbahar, Güney Yarım Küre’de ilkbahar mevsimi başlar.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 33 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!