Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 184 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 184 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 184 Cevapları Gün Yayınları

B. BÖLGE SINIRLARI

Doğal ve beşerî özelliklere göre belirlendiği için bölge sınırları bu özelliklerine göre farklılıklar gösterir. Doğal bölgelerden bazılarının sınırlarım kesin olarak belirlemek zordur. Örneğin savan iklim bölgesinden çöl bölgesine geçiş kesin bir sınırla gerçekleşmez. Bu iki bölge arasında bir geçiş alanı bulunmaktadır. Bazı bölge sınırları ise daha belirgindir.

Beşerî özelliklere göre belirlenmiş bölgelerin sınırları çoğunlukla belirgindir. Çünkü beşerî bölgelerin bir kısmı ülke veya daha küçük idari birimlerin sınırlarına göre belirlenmektedir: Kyoto Protokolü’ne imza atan ve atmayan ülkeler; Şanghay İş Birliği Örgütü (Harita 3.6); Zonguldak, Bartın ve Karabük Kalkınma Bölgesi gibi.

Bölge sınırları zamanla değişebilir fakat bu değişim doğal bölgeler için çok uzun zaman almaktadır. Örneğin Himalaya Dağları aşınarak zamanla düz bir alan hâline gelecektir ama bunun için milyonlarca yıl geçmesi gerekir. İklim bölgelerinin değişmesi de aynı şekilde çok uzun sürede gerçekleşmektedir. Bunun yanı sıra bazı doğal bölgelerin sınırları daha kısa sürede değişebilmektedir. Örneğin bir orman alanının yok edilmesiyle orman bölge sınırları değişmektedir. Aynı şekilde bir bozkır alanının tarıma veya yerleşmeye açılması da bu bölge sınırının değişmesine neden olur.
Beşerî bölgeler içinde nüfus, yerleşme ve ekonomik etkinliklere göre belirlenen bölgelerin sınırları daha kısa sürede değişebilmektedir. Örneğin daha önceleri maden bölgesinde yer almayan Batman, burada petrolün bulunmasıyla maden bölgesi olmuştur. Buradaki iş olanaklarından dolayı aldığı göçler ve nüfus artışının etkisiyle çevresine göre çok nüfuslu bir bölge hâline gelmiş ve şehirleşerek kırsal bölgeden kentsel bölgeye geçmiştir.

Beşerî bölgelerin sınırları kısa sürede değişebilmektedir. Örneğin petrol bakımından zengin olan bazı ülkeler 1960 yılında Suudi Arabistan, İran, Kuveyt, İran ve Venezuela tarafından OPEC adında bir birlik kurmuşlardır. Bu birliğe daha sonra Katar, Libya, Endonezya, Ekvador, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir,

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 184 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!