Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 134 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 134 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 134 Cevapları Gün Yayınları

3. Türkiye’de Nem ve Yağış

Türkiye’de nemliliğin dağılışı önemli farklılıklar göstermektedir. Bu dağılış ifade edilirken bağıl nem değerleri göz önünde bulundurulmaktadır. Havadaki nemin doyma noktasına oranı olan bağıl nem, sıcaklığa bağlı olarak yıl boyunca değişmektedir. Sıcaklığın arttığı yaz döneminde ülke genelinde bağıl nem azalırken sıcaklığın düştüğü kış döneminde bağıl nem artmaktadır. Bağıl nem bakımından Türkiye’nin yöreleri arasında önemli farklılıklar vardır. Yıllık bağıl nem ortalamasının en düşük olduğu yerler, Güneydoğu Anadolu ile Malatya ve Elâzığ çevresidir. Bu kesimde yıllık bağıl nem ortalaması %50 civarındadır. Akdeniz ve Ege kıyılarında yıllık bağıl nem ortalaması %60’tan fazladır. Ülkemizde bağıl nemin en yüksek olduğu yerler (Harita 1.5.17) Marmara’nın kuzeyi ve Karadeniz kıyılarıdır. Bu kesimlerde yıllık ortalama bağıl nem %75’ten fazladır.

Türkiye’deki yağış miktarı ve yağışın oluşum şekli; kara ve denizlerin dağılışı, dağların uzanış yönü ve yüksekliği, yükselti farkları ile hava hareketlerine bağlı olarak değişmektedir. Dağların kıyıdan başladığı ve kıyıya paralel uzandığı yerlerde yağışlar daha çok orografik (yamaç yağışı) yağışlar şeklindedir. Bu tür yağışlar, denizden gelen nemli havanın dağlara çarparak yükselmesi sonucunda meydana gelmektedir. Bu nedenle Karadeniz ve Akdeniz’deki dağların denize bakan yamaçları çok yağış almaktadır.

Konveksiyonel (yükselim) yağışlar, ısınan nemli havanın yükselmesiyle meydana gelir. Yükselen nemli hava soğuduğu için belirli bir yükseklikten sonra yağış bırakır. Bu tür yağışlar ilkbaharda ve yaz aylarında görülür. İç Anadolu’da konveksiyonel yağışlara “kırkikindi yağışları” denir. Türkiye orta kuşakta yer aldığı için ülkemizde cephe yağışlarına sıklıkla rastlanır.
Ülkemizde yağış bakımından da yöreler arasında önemli farklılıklar vardır. Türkiye’yi yıllık ortalama yağış miktarına göre az, orta derecede ve çok yağış alan yerler olmak üzere üç gruba ayırmak mümkündür. En az yağış alan yerlerin başında Iğdır Ovası gelmektedir. İğdır’da yıllık yağış miktarı 258,6 mm’dir. Tuz Gölü çevresi de en az yağış alan yerlerdendir. Bu kesimde yıllık yağış miktarı 300-400 mm arasındadır. Örneğin Konya’nın yıllık yağış miktarı 322,4 mm, Aksaray’ınki 346 mm’dir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 134 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!