Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 132 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 132 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 132 Cevapları Gün Yayınları

Azor yüksek basınç merkezi (Harita 1.5.15) dinamik kökenlidir. Bu hava kütleleri, Türkiye’yi yaz döneminde etkilediğinde sıcaklığı yükseltir, kuraklığa neden olur. Kış döneminde etkili olduğu zaman kışlar daha ılık geçer. İzlanda alçak basınç merkezi dinamik kökenlidir. Ülkemizi batı ve kuzeybatıdan etkiler. Daha çok ilkbaharda ve kışın etkili olan bu hava kütleleri, ülkemize yağış getirir. Basra alçak basınç merkezi termik kökenlidir. Ülkemizi daha çok yaz aylarında etkiler. Güneydeki sıcak havayı taşıdığından ülkemizde çöl sıcaklıklarının yaşanmasına, kuraklığın artmasına neden olur.

Türkiye’de görülen rüzgârların başlıcaları günlük ve yerel rüzgârlardır. Günlük rüzgârların başlıcaları dağ ve vadi meltemi ile kara ve deniz meltemidir. Ülkemizde dağlık alanlar geniş yer kapladığı için bu alanlarda dağ ve vadi meltemleri etkili olmaktadır. Kuzey Anadolu Dağları, Toroslar, Doğu Anadolu’nun dağlık alanları ile Batı Anadolu’daki dağlık alanlar dağ ve vadi meltemlerinin etkili olduğu yerlerin başlıcalarıdır. Ülkemizin Akdeniz, Ege ve Karadeniz’e kıyıları bulunmaktadır. Ayrıca Marmara Denizi ise ülkemize ait bir iç denizdir. Bu kesimlerde kara ve deniz meltemleri etkili olmaktadır. Ege kıyılarında deniz meltemini imbat denir.

a. Sıcak Yerel Rüzgârlar

Türkiye’de föhn (fön) rüzgârlarına daha çok Karadeniz ve Akdeniz kıyılarındaki dağ sıralarında rastlanır. Bu rüzgârlar iç kesimleri etkilediği gibi kıyı kesimini de etkilemektedir. Örneğin kışın Doğu Anadolu üzerinde oluşan soğuk hava, Doğu Karadeniz Dağları’nı aşarken ısınmakta, kıyıya ulaştığında buranın sıcaklığını yükseltmektedir. Bu nedenle Doğu Karadeniz kıyıları kışın daha ılıktır. Torosları aşarak İç Anadolu’yu etkilediği zaman bazen ürünlerin erken olgunlaşmasına neden olur. Bazen de yüksek sıcaklıkta estiğinden ürünlere zarar verir. Bu nedenle föhn rüzgârına Konya çevresinde “bakır sattıran rüzgâr” denir. Fön rüzgârları karların erimesine, su baskınlarına neden olur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 132 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!