Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 102 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları Gün Yayınları

Akan bir suya bir cisim bıraktığımızda o cismin belirli bir hızla yer değiştirdiğini görürüz. Cismin hareket yönü bize akıntının yönünü, cismin hızı ise akıntının hızını ifade eder. Suyun hareketi gibi hava kütleleri de hareket etmektedir. Hava hareketleri çeşitlidir. Alçalan ve yükselen hava hareketleri olduğu gibi yatay yönlü hava hareketleri de bulunmaktadır. Yatay yönlü hava akımlarına rüzgâr denir. Rüzgâr basınç farkından oluşur, yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğru eser. Basınç merkezleri arasındaki fark ortadan kalkınca rüzgârın esmesi de sona erer. Rüzgârın hızını ölçen alete anemometre denir (Fotoğraf 1.5.6).

Rüzgârların yönü üzerinde etkili olan en önemli etmen, basınç merkezlerinin bulunduğu yerlerdir. Yer şekilleri ve Dünya’nın hareketleri de rüzgârın yönünü etkilemektedir. Rüzgârın en çok estiği yöne hâkim rüzgâr yönü denir. Dağların ve vadilerin uzanış yönü, hâkim rüzgâr yönünü önemli ölçüde etkilemektedir. Örneğin Çanakkale şehri, boğazın kıyısında yer aldığı için bu şehre rüzgârın en çok estiği yön, kuzeydoğu-güneybatıdır. Diğer bir deyimle rüzgârın en çok estiği yön boğazın uzanışına paraleldir. Hakim rüzgâr yönünü göstermek için rüzgâr frekans güllerinden yararlanılır. Bu şekiller, ana ve ara yönler üzerinde bir yere rüzgârın esme sayısına göre çizilir. Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesine bağlı olarak rüzgârlar, Kuzey Yarım Küre’de sağa, Güney Yarım Küre’de sola doğru sapmaya uğrar.


Etkinlik

Aşağıdaki basınç merkezlerini göz önünde bulundurarak bu merkezler arasında esmesi beklenen rüzgârın yönünü oklarla harita üzerinde gösteriniz.

  • Cevap:

Etkinlik

Aşağıda verilen Ankara’nın rüzgâr frekans gülünü inceleyerek bu şehrin daha çok hangi yönlerden rüzgâr aldığını belirleyiniz. Bu doğrultu size Ankara’daki yer şekillerinin uzanışı hakkında nasıl bilgi verir? Defterinize yazınız.

  • Cevap: Ankara’nın rüzgar frekans gülünü incelediğimizde kuzeydoğu-güneybatı yönlerinden rüzgar aldığını görüyoruz. Ankara’daki yer şekilleri de bu yönde uzanır.

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 102 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!