Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 99

“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 99 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 99

• Üst alizeler (ters alizeler), tropikal bölgelerde alizelerin tersi yönünde eser ve 30° enlemlerinde alçalarak çöllerin oluşmasına sebep olur.
• Eski dönemlerde yelkenli gemilerin yararlandığı alize rüzgârlarına ticaret rüzgârları da denir.

Batı rüzgârları, DYB alanlarından (30° enlemleri), DAB alanlarına (60° enlemleri) doğru eser ve şu özelliklere sahiptir:

• Dünya’nın günlük hareketinden dolayı Kuzey Yarım Küre’de genellikle güneybatıdan, Güney Yarım Küre’de ise kuzeybatıdan eser.
• Orta kuşaktaki kıtaların batı kıyılarının bol yağışlı ve ılıman iklim şartlarına sahip olmasında etkilidir. Batı Avrupa kıyıları bu duruma örnek gösterilebilir.

Kutup rüzgârları, TYB alanlarından (90° enlemleri) DAB alanlarına (60° enlemleri) doğru eser ve şu özelliklere sahiptir:

• Kutup rüzgârları oldukça soğuk ve kurudur.
• Dünya’nın günlük hareketinden dolayı Kuzey Yarım Küre’de genellikle kuzeydoğudan, Güney Yarım Küre’de ise güneydoğudan eser.
• Batı rüzgârlarıyla karşılaştıkları yerlerde cephe yağışları oluşur.

Mevsimlik (muson) rüzgârlar, yaz ve kış mevsimlerinde karalarla denizler arasında esen ters yönlü rüzgârlardır. Yıl içinde Asya Kıtası ile Hint Okyanusu’nun farklı ısınmasına bağlı olarak meydana gelir.

En tipik hâliyle Güneydoğu Asya kıyılarında etkilidir (Görsel 1.59). Ayrıca bu rüzgârlar Avustralya’nın kuzeyi ve Afrika’nın Gine Körfezi’nde de hissedilir. Yaz ve kış musonları olarak ikiye ayrılır.

Yaz musonu, yaklaşık altı ay boyunca denizden veya okyanustan karalara doğru eser. Bu rüzgârlar, Asya Kıtası’nın güneydoğu kıyılarına bol yağış bırakır ve bu bölgede insanların yaşam faaliyetlerinde belirleyici rol oynar.

Kış musonu, yaklaşık altı ay boyunca karalar dan denizlere veya okyanuslara doğru eser. Bu rüzgâr lar Güneydoğu Asya kıyılarında yağış oluşturmaz.

Yerel rüzgârlar, genellikle yerel basınç şartlarına bağlı olarak oluşur. Başlıca yerel rüzgârlar şunlardır:

Meltem rüzgârları, gün içindeki sıcaklık ve basınç farklarına bağlı olarak meydana gelir. Bu basınç farkları, daha çok karalarla denizler ve dağlarla vadiler arasında kendini gösterir. Bu rüzgârlar, dar alanlarda etkilidir ve yağış bırakmaz. Deniz-kara ve vadi-dağ meltemleri olmak üzere ikiye ayrılır.

• Gündüzleri denizlere oranla daha çabuk ve daha fazla ısınan karalar, geceleri ise daha çabuk ve daha fazla soğur. Bunun sonucunda karalar gündüzleri alçak basınç, geceleri yüksek basınç; denizler ise gündüzleri yüksek basınç, geceleri alçak basınç alanı hâline gelir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 99 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!