Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 89

“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 89 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 89

• Yükselti

Troposfer katmanında genellikle yerden yükseldikçe sıcaklık azalır. Bunun nedeni, yer yüzüne yakın alanlarda yoğun şekilde bulunan gazların yerden yansıyan ışınları daha fazla tutarak havanın ısınmasını sağlamasıdır (Görsel 1.51).

• Güneşlenme Süresi

Bir yerin gün içinde güneşi gördüğü süreyi ifade eder. Yeryüzü ne kadar uzun süre Güneş ışınlarını alırsa ısı birikimi o kadar fazla olur. Aydınlanma süresi; mevsime, bakıya, enleme ve bulutluluk oranına göre değişiklik gösterir. Örneğin yaz mevsiminde gündüz süresinin uzaması sıcaklıkların artmasında etkili olmuştur. Ancak 6 ay gündüz yaşanan kutuplarda Güneş ışınları çok dar açılarla düştüğünden sıcaklıklar da düşüktür.

• Nem

Atmosferdeki su buharına nem adı verilir. Nem bir yerin fazla ısınmasını ve soğumasını önler. Nem oranının fazla olduğu yerlerde havanın ısınması ve soğuması yavaş gerçekleşirken günlük ve yıllık sıcaklık farkları az olur. Nem oranının az olduğu yerlerde ise havanın ısınması ve soğuması hızlı gerçekleşirken günlük ve yıllık sıcaklık farkları fazla olur. Güneş ışınlarını yıl boyunca dik ve dike yakın açılarla alan Ekvator, sahip olduğu fazla nem oranından dolayı dünyanın en sıcak yeri değildir. En yüksek sıcaklıklar, düşük nem oranına sahip 30° enlemlerindeki çöllerde ölçülür. Gündüz kavurucu sıcakların görüldüğü bu alanlarda gece de hızlı bir sıcaklık düşüşü meydana gelir.

• Karalar ve Denizlerin Isınma Özellikleri

Karalar ve denizler farklı ısınma özelliklerine sahiptir. Karalar çabuk ısınır, çabuk soğur; denizler ise geç ısınır, geç soğur. Bu durumun ortaya çıkmasında karalar ve denizlere ait özgül ısıların farklı olması, deniz suyunun hareket etmesi ve Güneş ışınlarının karalarda fazla derinlere ulaşamaması etkili olmuştur. Karalar ve denizlerin farklı ısınmasına bağlı olarak ortaya çıkan sonuçlar şunlardır:

• Kuzey Yarım Küre’de en sıcak ay karalarda temmuz, denizlerde ise ağustostur. En soğuk ay ise karalarda ocak, denizlerde şubattır.
• Kuzey Yarım Küre’de karaların oranı daha fazla olduğu için günlük ve yıllık sıcaklık farkları daha fazladır.
• En yüksek ve en düşük sıcaklıklar karalar üzerinde ölçülür. Örneğin bugüne kadar en yüksek sıcaklık 56,7 °C olarak Kaliforniya’da (ABD), en düşük sıcaklık ise -89,2 °C olarak Vostok-II’de (Antarktika’daki Rus Üssü) ölçülmüştür.
• Denizden esen rüzgârlar genellikle yazın serin, kışın ise sıcak etki yapar.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 89 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!