Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 68

“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 68

Haritacılık dünyanın en eski bilimlerinden biridir. İnsanoğlu var olduğu günden itibaren kendisine verilen akıl ve merak duygusu sayesinde yaşadığı çevreyi tanımaya, sahiplenmeye, birtakım şekil ve sembollerle anlatmaya çalışmıştır. Yazının bulunuşundan binlerce yıl önce ortaya çıkan bu basit çizimlerle aslında haritacılığın da temelleri atılmıştır.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde (Ankara) sergilenen ve dünyanın bilinen en eski haritalarından biri olarak kabul edilen Çatalhöyük Şehir Planı, Çatalhöyük’teki (Konya) kazılarda bir evin duvarında bulunmuştur.

İlk Çağ’da yaşanan gelişmelerin ardından Orta Çağ’da, özellikle Avrupa’da diğer tüm bilim dallarında olduğu gibi gerileyen haritacılık, İslam dünyasında ise en parlak dönemini yaşamıştır. İslam âlemi, İlk Çağ haritacılarından olan Batlamyus’un mirasını iyi değerlendirmiş ve kendine özgü dünya haritaları çizerek önemli bir başarıya imza atmıştır. Orta Çağ’da Müslüman coğrafyacılar tarafından insanlığa miras bırakılmış en değerli kartografik eser İdrisi tarafından çizilen dünya haritasıdır.

XV. yüzyılda başlayan keşiflerle birlikte daha hassas ve kapsamlı haritalar çizilmiştir. Müslümanlardan bu dönemde pusulayı öğrenen Avrupalılar, cesaretle okyanuslara açılmış ve dünyanın bilinmeyen yerlerini keşfetmeye başlamışlardır. Matbaanın icadıyla haritalar daha kolay yapılır hâle gelmiştir. Dünya haritaları, bir bütün olarak ilk defa XVI. yüzyıl başlarında Kristof Kolomb ve diğer gezginlerin seyahatleri ışığında yapılmaya başlanmıştır.

Türkler tarafından yapıldığı bilinen en eski harita Kâşgarlı Mahmud’un çizdiği dünya haritasıdır. Aslında bir dil bilimci olan Kâşgarlı Mahmud, bu haritayı Türkçenin değişik şivelerle konuşulduğu dünyadaki bölgeleri göstermek için çizmiş ve Dîvânu Lugâti’t-Türk adlı kitabına eklemiştir. Bu haritada Orta Asya’nın büyük bir kısmı, Çin, Japonya ve Kuzey Afrika yer almaktadır.
Osmanlılarda haritacılık alanında ortaya konulan en önemli eser ise Pîrî Reis’in yazdığı Kitabı Bahriye’dir. Türk ve dünya denizciliğine ciddi katkılar sunmuş olan Pîrî Reis, dünya haritasını çizerken (1513) başta Kristof Kolomb ve İskenderiye Kütüphanesi olmak üzere çeşitli kaynaklardan yararlanmıştır. Bu haritada Antarktika’nın iç kesimleri, Karayipler ve Güney Amerika’ya ait bilgiler, dönemin harita çizim imkânları düşünüldüğünde oldukça dikkat çekici bir doğruluk payına sahiptir. Tüm dünyayı şaşkına çeviren bu haritadan günümüze Güney Amerika ve Batı Afrika dolaylarını gösteren küçük bir bölüm ulaşabilmiştir (Harita 1.12).

Üç kıtaya yayılarak etki alanını genişleten Osmanlı Devleti’nde XVI. yüzyıldan itibaren haritacılıkta önemli gelişmeler yaşanmıştır. Bu süreçte Pîrî Reis’in yanı sıra İbrahim Mürsel, Matrakçı Nasuh, Seydi Ali Reis, Ali Macar Reis, Menemenli Mehmed Reis ve Katip Çelebi gibi önemli haritacılar çalışmaları ile ön plana çıkmıştır. Ayrıca bu dönemde farklı türde atlasların hazırlanması ve İbrahim Müteferrika tarafından kurulan matbaada çeşitli haritaların basılması, haritacılıkta yaşanan önemli gelişmeler olarak dikkat çekmektedir.

XIX. yüzyıldan itibaren devletler arasında artan egemenlik mücadeleleri, harita çalışmalarının hızlanmasında ve haritacılıkta önemli gelişmelerin yaşanmasında etkili olmuştur. Haritacılığın günümüzdeki seyrine bakıldığında ise ciddi anlamda mesafe katedildiği görülmektedir. Havadan ve uzaydan yapılan ölçümler ve bilgisayar teknolojileri sayesinde yüksek doğruluğa
sahip haritalar çizilebilmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 68 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!