Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 48

“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 48

Başlangıç Meridyeni

Meridyen yaylarının boyları eşit olduğundan herhangi bir tanesi başlangıç meridyeni olarak alınabilir. Batlamyus (MS 90-168), haritalarında Atlas Okyanusu’nda bulunan Kanarya Adaları üzerinden geçen meridyeni başlangıç meridyeni (0°) olarak kullanmıştır. O zaman dünyanın bilinen en batı kısmı burasıydı.

Ancak zamanla Afrika’nın batı kıyıları iyice öğrenildikten sonra başlangıç meridyeni için daha batıdaki adalar esas alındı.

Dünya ülkeleri, XIX. yüzyıla kadar kendi zamanlarını Güneş’e göre belirlemekteydi.

XIX. yüzyılın sonlarından itibaren iletişim ve ulaşım alanında yaşanan gelişmelerle küresel anlamda saat ve zaman kavramlarına ihtiyaç duyulmuştur. Bu amaçla 1884 yılında yapılan Uluslararası Meridyen Konferansı’nda Greenwich (Londra / İngiltere), başlangıç meridyeni (0° meridyeni) olarak belirlenmiştir. Bu nedenle Greenwich, günümüzdeki ülkelerin birçoğunda uluslararası zaman diliminin başlangıç meridyeni olarak kullanılmaktadır.

Antimeridyen

Bir meridyen yayının tam karşısında bulunan ve birleştiğinde çember oluşturan meridyen yayıdır. Meridyen ile antimeridyenin derecelerinin toplamı 180’dir. Bir meridyen ile onun antimeridyeni arasında 12 saat yerel saat farkı vardır.

Örneğin 30° D meridyeninin antimeridyeni 150° B meridyenidir. 60° B meridyeninin antimeridyeni ise 120° D meridyenidir.

Boylam: Dünya üzerindeki bir yerin başlangıç meridyenine (0°) olan uzaklığının derece (°), dakika (‘) ve saniye (“) cinsinden açısal değeridir. Örneğin Bursa il merkezinde yer alan Osman Gazi Türbesi’nin boylam değeri 29° 03’ 28” doğudur.

Boylam, yerel saat ve mutlak konumu etkiler.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 48 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!