Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 148

“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 148 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 148

Türkiye’de yerleşmelerin dağılışını etkileyen doğal ve beşerî faktörler bulunmaktadır (Şema 2.5).

İklim elemanlarından sıcaklık ve yağışın yerleşmelerin dağılışı üzerindeki etkisi büyüktür. Sıcaklık ve yağış koşullarının elverişli olduğu alanlar, insanların yerleşip yaşaması için uygundur. Aşırı sıcak ya da soğuk alanlar ile yağışın az olduğu alanlarda yerleşme azdır. Türkiye’nin kıyı kesimleri, ılıman iklim şartlarına sahip olduğu için yerleşmeye daha uygunken iç kesimlerde ise yerleşmeler daha seyrek görülür.

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ilk yerleşmeler, su kaynaklarına yakın yerlerde kurulmuştur. Bunun nedeni, suyun insan yaşamında çok önemli bir yere sahip olmasıdır. Dolayısıyla su kaynaklarının bol olduğu yerlerde yerleşmeler daha sıktır (Görsel 2.32). Anadolu’daki ilk yerleşme alanları, Fırat ve Dicle nehirleri ile Göller Yöresi ve çevresinde kurulmuştur.
Dağlık, yüksek ve engebeli alanlar yerleşmelerin kurulmasını genel olarak güçleştirmektedir. Bu alanlarda tarım faaliyetleri ve ulaşım zorlaşmakta, iklim koşulları yerleşmeleri olumsuz etkilemektedir. Örneğin Menteşe Yöresi, Biga Yarımadası, Taşeli ve Teke platolarında ılıman iklim koşulları görülmesine rağmen engebeli arazi şartlarından dolayı yerleşmeler seyrektir. Buna karşılık Marmara ve Ege Denizi kıyıları gibi tarım ve ulaşım faaliyetlerinin geliştiği düz alanlarda ise yerleşmeler daha yoğundur. Ayrıca ülkemizde dağların güney yamaçları, bakı etkisiyle daha sıcak olduğundan genellikle bu yamaçlarda yerleşmeler yoğunlaşmıştır.

Türkiye’de verimli toprakların bulunduğu alanlarda nüfus ve yerleşme yoğundur. Bursa, Adana, İzmir, Samsun, Malatya gibi şehirler bu duruma örnek verilebilir. Tuz Gölü çevresinde ve Taşeli Pla- tosu’nda verimsiz toprakların bulunması tarımı olumsuz etkilemiştir. Buna bağlı olarak bahsedilen bölgelerde yerleşmeler seyrekleşmiştir.

Genç volkanik arazilerde kumlu ve verimli topraklar oluşmuştur. Ayrıca bu alanlarda bulunan kayaçlar, kolay oyulabildiği için mesken yapımı kolaylaşmıştır. Kapadokya’daki eski yerleşim alanları bu duruma örnek gösterilebilir. Yeryüzü şekillerinin engebeli olduğu kalkerli arazilerde toprak oluşumu uzun zaman alır. Buna bağlı olarak bu tür arazilerde (örneğin Taşeli Platosu) yerleşmeler seyrek görülmekledir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 148 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!