Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 136

“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 136 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 136

Tarım faaliyetleri, besin kaynaklarının yanı sıra nüfusta da belirgin bir artış sağlamıştır. Artan nüfusa bağlı olarak ilk yerleşmeler köylere dönüşmüştür. Zamanla tarım ve ticaret merkezi hâline gelen köylerde yerleşim alanlarının genişlemesiyle ilk şehirler ortaya çıkmıştır. Şehir devletlerinin kurulması ise insanların şehirlerde teşkilatlanmaya başlaması ve güvenlik kaygısının bir sonucu olarak gerçekleşmiştir. Bu gelişmelerin yaşandığı dönemde sur, kale ve tapınaklar inşa edilmiştir (Görsel 2.3).

Dünya nüfusunun zamanla artması, şehirlerin büyümesine ve sayısının artmasına neden olmuştur. Devletlerin ortaya çıkması, bazı şehirlerin (İstanbul, Roma vb.) yönetimsel açıdan önem kazanmasını sağlamıştır (Görsel 2.4).

Sanayi Devrimi, şehirlerin sayısını ve nüfusunu daha da artırmıştır. Sonuç olarak günümüzde farklı özelliklere sahip yerleşmeler sayesinde yerleşilebilen alanlar genişlemiştir.

Yeryüzünde yerleşme alanlarının dağılışı düzenli değildir. Bazı bölgelerde yerleşme alanları, daha yoğunken bazı bölgelerde daha seyrektir ya da hiç yoktur. Su yüzeyleri, yüksek ve engebeli araziler, buzullar, kurak alanlar, ormanlar ve bataklıklar yerleşmelerin sınırlı olduğu alanlardır.
Dünya yüzeyinin yaklaşık %71’i okyanus, deniz ve göllerle kaplıdır. Bu nedenle su yüzeyleri, yerleşme alanlarını sınırlandıran önemli bir faktördür. Ancak son yıllarda bazı denizlerin kıyıya yakın kısımlarının doldurulmasıyla yerleşilebilir alanlar ve tarım arazileri elde edilmektedir (Görsel 2.5).

Yüksek ve engebeli araziler, yerleşme alanlarının kurulmasını zorlaştırır (Görsel 2.6). Yükseklere çıkıldıkça sıcaklığın azalması ve engebeli arazilerde ulaşımın zorlaşması yaşamı olumsuz etkiler. Bu nedenle insanlar, yerleşme için daha çok yükseltinin az ve arazinin düz olduğu yerleri tercih ederler. Örneğin dünyanın en yüksek yeri olan Himalaya Dağları, engebe ve yükseltiden dolayı yerleşme alanlarının oldukça seyrek görüldüğü bir yerdir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 136 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!