“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 122
Türkiye’de yıllık toplam en fazla yağış 1931 yılında Rize’de 4074,6 mm, yıllık toplam en az yağış ise 1970 yılında Iğdır’da 114,5 mm olarak ölçülmüştür. Günlük en fazla yağış da 11.12.1971’de Muğla’nın Marmaris ilçesinde 466,3 mm olarak ölçülmüştür.
Türkiye’de yağışların mevsimlere dağılışında bölgeler arasında büyük farklılıklar görülür. Karadeniz kıyı kesiminde yağış rejimi kısmen düzenliyken diğer bölgelerde düzensizdir. Anadolu’nun iç ve doğu kesimlerinin büyük bölümünde ilkbahar yağışları fazladır. Akdeniz, Marmara Denizi, Anadolu’nun batı kıyıları ve güneydoğusunda kış yağışları daha fazladır. Anadolu’nun kuzeydoğusunda ise en fazla yağış yaz başlarında düşer.
Sıcaklıkların arttığı dönemde ısınan havanın yükselmesiyle konveksiyonel (yükselim) yağışlar oluşur. Bu yağışlar, kırkikindi adını aldığı Anadolu’nun iç kesimlerinde genellikle ilkbaharda; Anadolu’nun kuzeyinde ise yükseltinin etkisiyle yaz mevsiminde görülür. Yatay yönde haraket eden nemli hava kütlelerinin yamaç boyunca yükselmesiyle orografik (yamaç) yağışlar oluşur. Karadeniz ve Akdeniz kıyılarının denize bakan yamaçlarında bu yağışlar daha sık görülür (Görsel 1.88). Mutlak konuma (orta kuşak) bağlı olarak farklı özellikteki hava kütlelerinin karşılaşma alanlarında cephesel (frontal) yağışlar meydana gelir. Bu yağışlar; tüm bölgelerde görülmekle birlikte Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarında daha fazladır. Cephesel yağışlar, ülkemizde genellikle kış mevsiminde oluşur.
Türkiye’de nem ve yağışla ilgili gerçekleşen diğer özellikler şunlardır:
• Türkiye’de bulutluluk ve yağış oranının en az olduğu mevsim yazdır. Yıllık bulutluluk oranının en fazla olduğu yer Karadeniz kıyılarıyken en az olduğu yer Anadolu’nun güneydoğusudur. Buna bağlı olarak güneşlenme süresi de değişmektedir. Güneşten yararlanabilme süresine güneşlenme süresi denir. Güneşlenme süresinin en az olduğu yer Karadeniz kıyıları, en fazla olduğu yer ise Anadolu’nun güneydoğusudur.
• Yıllık ortalama en fazla sisli günler Marmara Denizi çevresi, Trakya’nın iç kesimleri, Anadolu’nun doğusu ve iç kesimlerinde; en az sisli günler ise Akdeniz’in ve Anadolu’nun batı kıyılarında görülür (Görsel 1.89).
• Mutlak konuma bağlı olarak yıl boyunca en fazla buharlaşma Anadolu’nun güneydoğusunda, en az buharlaşma ise Karadeniz kıyılarında görülür.
• Günün herhangi bir anında sıcaklığın 0 °C’nin altına düşmesiyle yaşanan don olayı, Türkiye’nin iç kesimlerinde daha fazla; kıyılarında (kıyı kesimlerinde) ise daha az görülür. Donlu gün süresi, en uzun (ortalama 6 ay) Anadolu’nun kuzeydoğusunda; en kısa (ortalama 1-2 gün) Akdeniz kıyılarında görülür.
• Türkiye’de etkili olan kuraklık, en fazla Anadolu’nun güneydoğusunda; en az Karadeniz’in doğu kıyılarında görülür. Anadolu’nun kuzeydoğusuna bakıldığında ise yaz yağışlarından dolayı kuraklığın nadiren görüldüğü söylenebilir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 122 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap