Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 120

“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 120 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 120

Türkiye’de en yüksek sıcaklık 27.08.1961’de Cizre’de (Şırnak) 49 °C, en düşük sıcaklık ise 09.01.1990’da Çaldıran’da (Van) -46,4 °C olarak ölçülmüştür. En yüksek yıllık ortalama sıcaklık 1962 yılında İskenderun’da (Hatay) 21,3 °C, en düşük yıllık ortalama sıcaklık ise 1960 yılında Sarıkamış’ta (Kars) -0,2 °C olarak ölçülmüştür.

Türkiye, coğrafi konumundan dolayı termik ve dinamik basınç kuşaklarının etkisi altındadır (Harita 1.40). Basınç kuşaklarının etkilediği alan, mevsimlere bağlı olarak genişlemekte ya da daralmaktadır. Basınç kuşaklarının ülkemizdeki iklim özelliklerine etkilerinden bazıları şunlardır:

• Arap Yarımadası’nda oluşan termik kökenli Basra TAB, yaz mevsiminde aşırı sıcak ve kurak günlere neden olabilir.
• Asya Kıtası’nın kuzeyinin aşırı soğumasıyla oluşan Sibirya TYB, kış aylarında bazı günlerin çok soğuk ve ayaz geçmesine neden olabilir.
• Kuzeybatı Avrupa’dan hareket eden İzlanda DAB, Türkiye’de kış mevsiminin daha ılık ve yağışlı geçmesine neden olabilir.
• Asor DYB ve Akdeniz üzerinden gelen gezici basınç merkezleri Türkiye’de yıl boyunca etkili olabilir. Etkisi daha çok yazın görülüp Ege ve Akdeniz kıyılarında yazların kurak geçmesine neden olur.

Türkiye, mutlak konumundan dolayı çoğunlukla batı rüzgârlarının etkisi altındadır. Üç tarafı denizlerle çevrili ve yeryüzü şekilleri engebeli olduğundan meltem rüzgârları da ülkemizde çok sık görülür. Hatta bu rüzgârlara yöresel isimler bile verilmiştir. Örneğin Anadolu’nun batı kıyılarında deniz meltemine imbat, iç kesimlerde dağ meltemine dağ yeli adı verilir. Ayrıca Toroslar ve Kuzey Anadolu Dağları’nın yamaçlarında fön rüzgârları etkilidir.

Türkiye’de etkili olan sıcak yerel rüzgârlar; kıble, lodos ve keşişlemedir. Güneyden esen kıble, uzun süre etkili olursa Akdeniz’den aldığı nemi yağış olarak bırakabilir. Güneybatıdan esen lodos da deniz üzerinden geldiği için devamında yağış oluşturur. Bu rüzgâr; ayrıca tarım ürünlerinin erken olgunlaşmasına, soba zehirlenmelerine vb. durumlara neden olur. Güneydoğudan esen keşişleme ise sıcak ve kuru bir çöl rüzgârıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 120 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!