“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 118
Mutlak ve göreceli konum, Türkiye’nin iklim özelliklerini etkileyen iki önemli faktördür. Türkiye; mutlak konum açısından Kuzey Yarım Küre’de, Yengeç Dönencesi’nin kuzeyinde ve orta kuşakta yer alır. Mutlak konuma bağlı olarak ortaya çıkan sonuçlar şunlardır: • Yıl boyunca Güneş ışınlarının yere düşme açısı çok değiştiği için dört mevsim belirgin olarak yaşanır.
• Dağların güney yamaçları, bakı özelliği taşıdığından genel olarak diğer yamaçlara göre daha sıcaktır.
• Akdeniz iklim kuşağında yer alır.
• Kuzey Yarım Küre’de yer aldığı için sıcaklıklar genel olarak kuzeye doğru azalır.
Göreceli konum özelliklerine bağlı olarak Türkiye’de iklim özellikleri kısa mesafelerde değişir. Ülkemizin ortalama yükseltisi (1141 m) fazladır. Ayrıca yükselti batıdan doğuya doğru artar. Buna bağlı olarak kıyılardan iç kesimlere ve batıdan doğuya doğru sıcaklık azalır. Örneğin Balıkesir ve Erzurum il merkezleri, yaklaşık aynı enlemler üzerinde olmasına rağmen Erzurum’un yükseltisi (1900 m) Balıkesir’in yükseltisinden (120 m) fazladır. Bu nedenle Erzurum’daki sıcaklıklar, Balıkesir’deki sıcaklıklardan daha düşüktür.
Dağların kıyıya uzanış şekilleri de iklimler üzerinde etkilidir. Toroslar ve Kuzey Anadolu Dağla- rı’nın kıyıya paralel uzanması, nemli hava kütlelerinin iç kesimlere ulaşmasını engeller. Bu nedenle iç bölgelerde kurak iklim şartları etkilidir. Buna karşılık Anadolu’nun batısında dağların kıyıya dik uzanması, nemli hava kütlelerinin iç kesimlere kadar ulaşmasını sağlamıştır.
Türkiye’nin etrafındaki denizlerin etkisiyle kıyılarda denizel iklim, iç kesimlerde ise karasal iklim özellikleri yaşanır. Türkiye’de sıcaklık; genel olarak güneyden kuzeye (enlem), kıyılardan iç kesimlere (karasallık) ve batıdan doğuya (yükselti) doğru azalmaktadır (Harita 1.39). Nemin fazla olduğu kıyı kesimlerde günlük ve yıllık sıcaklık farkı az, nemin az olduğu iç kesimlerde ise bu fark fazladır.
Türkiye’de yıllık ortalama sıcaklık dağılışına göre şu sonuçlara ulaşılabilir:
• En yüksek sıcaklıklar, Anadolu’nun güneydoğusu ile Akdeniz ve Güney Ege kıyılarında görülür.
• En düşük sıcaklıklar, yüksek kesimlerde özellikle Anadolu’nun doğu ve kuzeydoğusunda görülür.
• Sıcaklık değerleri, Karadeniz kıyılarında denizelliğin etkisiyle Anadolu’nun iç kesimlerine ve doğusuna göre daha yüksektir. Bu durum enlemin etkisine terstir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 118 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap