Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 85

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 85 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 85

Asya, Avrupa ve Afrika kıtaları arasında bulunan Anadolu toprakları tarih boyunca önemli yollara ev sahipliği yapmıştır. Kral Yolu, İpek Yolu gibi eski ticaret yolları Türkiye’nin yeryüzü şekillerine bağlı olarak uzanmıştır. Selçuklular Dönemi’nde hazırlanan ulaşım politikalarında Anadolu’nun bu transit geçiş özelliği göz önünde bulundurulmuştur. Yaklaşık 30 km (9 saatlik deve yolculuğu) aralıklarla kervansaraylar inşa edilmesi, bu duruma örnek verilebilir. İstanbul’un fethine kadar çoğunlukla Selçuklu yolları kullanılmış, fetihten sonra ise Osmanlı Devleti Anadolu’nun ulaşım ağında İstanbul merkezli bir sistem geliştirmiştir.

Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında demir yolları dönemin en çağdaş teknolojisi olarak kabul edildiği için ulaşımda daha çok bu alana yönelik yatırımlara ağırlık verilmiştir. Cumhuriyet ilan edildiğinde ülke sınırları içerisinde toplam 18.350 km kara yolu ağı bulunmaktaydı. İlerleyen dönemde demir yoluna alternatif ulaşım sistemleri düşünülmüş ancak II. Dünya Savaşı nedeniyle gerekli ilerleme sağlanamamıştır. Bu bakımdan kara yolu uzunluğu 1945 yılı itibarıyla 43.511 km’ye kadar artırılabilmiş- tir. 1950’lerden sonra kara yolu yapımına ağırlık verilmiş ve bu dönemde Karayolları Genel Müdürlüğü kurulmuştur. Kara yolu ulaşımının ön plana çıkmasıyla hem yol yapımı hem de motorlu araç sayısı artmıştır. Mevcut kara yolu uzunluğu 1950’de 47.080 km’ye, 1960’ta ise 61.452 km’ye ulaşmıştır.

Türkiye’de dengeli bir sosyoekonomik kalkınmanın sağlanması amacıyla 1960’tan sonra Planlı Kalkınma Politikaları Dönemi’ne geçilmiş ve bu dönemle birlikte ülkede hızlı bir sanayileşme süreci başlamıştır. Bunun sonucunda artan ekonomik faaliyetlere bağlı olarak kara yolu ağının kalitesi ve işlevselliğini artırma çalışmaları yürütülmüştür. Bu kapsamda 1973 yılında 15 Temmuz Şehitler (Boğaziçi) Köprüsü, 1988 yılında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü hizmete açılarak Avrupa ve Asya kıtaları kara yolu ile birbirine bağlanmıştır. 1980’li yıllarda bir yandan devlet yolları geliştirilirken diğer yandan otoyol yapımına hız verilmiştir. 2000’li yılların başından itibaren mevcut kara yollarına ait kapasitenin artırılmasına ve bu yolların genişletilerek bölünmüş hâle dönüştürülmesine ağırlık verilmiştir. Bölünmüş yol uzunluğu, 1990 yılı itibarıyla 4.060 km iken 2010 yılında 19.702 km’ye; 2020 yılında ise 26.646 km’ye çıkarılmıştır. Ayrıca otoyol yapımının hız kazandığı bu dönemde toplam otoyol uzunluğu 3.523 km’ye ulaşmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 85 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!