“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 80 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 80
Ulaşım üzerinde etkili olan bir başka unsur beşerî faktörlerdir (nüfus yoğunluğu, ekonomik faaliyetler ve teknoloji). Nüfusun ve nüfus yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde ulaşım sistemleri çeşitlenmiş ve gelişmiştir. New York, Londra, Tokyo ve İstanbul bu tür şehirlerden bazılarıdır. Ulaşım sistemlerinde kaydedilen gelişme, ekonomik kalkınmayı etkilemesi bakımından önemli bir yere sahiptir. Teknolojik gelişmeler, ulaşım sistemlerinin çeşitlenmesini sağlarken nitelikli iş gücünün ve sermayenin önemini de artırmaktadır. Ayrıca bu gelişmeler kentlerde bireylerin ulaşım tercihleri ve yaşam biçimlerinin yanı sıra ulaşım araçlarının hızı, konforu ve güvenliğini olumlu yönde etkilemektedir (Görsel 2.26).
Cevabı Sende
Gelişen teknolojinin ulaşım sistemleri ve yerleşmelerin gelişimini ne yönde etkilediğini örneklerle açıklayınız.
- Cevap: Gelişen teknoloji, yüksek hızlı trenler ve elektrikli otomobiller gibi daha hızlı ve verimli ulaşım seçeneklerini mümkün kılarak yerleşimlerin birbirine daha sıkı bağlanmasına ve böylece kentsel yayılmanın artmasına yol açmıştır. Ayrıca, internet ve telekomünikasyon teknolojilerindeki ilerlemeler sayesinde uzaktan çalışma yaygınlaşmış ve bu da insanların işe ulaşım ihtiyacını azaltarak yerleşimlerin daha dağınık ve geniş alanlara yayılmasını teşvik etmiştir.
2.5. ARA DEĞERLENDİRME
1. Tabloda ulaşımla ilgili verilen ifadelerin ulaşımı etkileyen hangi faktörle ilişkili olduğunu belirtilen boşluklara yazınız.
- Cevap:
2. Yeryüzü şekillerinin ulaşım faaliyetleri üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için hangi çalışmalar yapılmaktadır? Örnekler vererek açıklayınız.
- Cevap: Yeryüzü şekillerinin olumsuz etkisini azaltmak için tüneller, köprüler ve viyadükler gibi altyapı projeleri hayata geçirilmektedir, böylece dağlık, engebeli ya da suyla bölünmüş alanlarda bile kesintisiz ulaşım sağlanmaktadır. Örneğin, Norveç’te fiyortları aşmak için yapılan devasa köprüler ve tüneller, hem karayolu hem de demiryolu ulaşımını kolaylaştırmakta ve seyahat sürelerini önemli ölçüde kısaltmaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 80 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap