Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 74

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 74 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 74

Almanya’da 1990’ların başına kadar etkili olan imalat sektörü, yerini son yıllarda önemli gelişmeler kaydeden hizmet sektörüne bırakmıştır. Almanya, her iki sektörde de dünyanın en önemli ekonomilerinden biri olarak görülmektedir. Sağlık, eğitim, finans, telekomünikasyon, ticaret, ulaştırma, turizm alanlarını içeren ve özellikle ülkenin büyük şehirlerinde gelişme gösteren hizmet sektörü, yerel ve küresel çapta faaliyetler yürüten kurumlar için önemli bir merkez hâline gelmiştir. Ülke GSYH’sinin yaklaşık %70’ini oluşturan bu sektör, çalışan nüfusun ise yaklaşık %72’lik kısmına istihdam imkânı sunmaktadır. Ülkede özellikle bilgi teknolojileri, araştırma-geliştirme, lojistik ve iletişim endüstrisi hizmetleri yüksek potansiyele sahip faaliyet alanlarıdır. Bunların yanı sıra Almanya, seyahat ve turizm hizmeti sağlayıcıları için son derece cazip bir pazar alanı oluşturmaktadır.

Hizmet sektörü, ülke ekonomilerindeki payını artırmakta ve ülkeler açısından daha fazla önem arz eden bir hâle gelmektedir. Gelişmiş ülkelerde bu sektörün GSMH içindeki payı %65-75, gelişmekte olan ülkelerde ise %50-65 civarındadır. Hizmet sektörünün geliştiği ülkelerde yaşam kalitesinin arttığı ve çalışan nüfusun büyük bölümünün bu alanda istihdam edildiği görülmektedir. İlgili sektörde kaydedilen gelişme, toplumsal sınırları aşarak küresel bir boyut kazanmıştır. Özellikle son 30-40 yılda hizmet sektörünün uluslararası ticaretten elde ettiği pay; küreselleşme, çok uluslu şirketlerin gelişimi ve bilgi iletişim teknolojilerindeki ilerlemelere bağlı olarak hızlı bir artış göstermiştir.

Aşağıdaki grafiklerde Türkiye’de faaliyet gösteren ekonomik sektörlerin 2010, 2015 ve 2021 yıllarına ait GSYH ve istihdam oranlarına yer verilmiştir.

Verilen bilgilere göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Belirtilen ekonomik sektörler, GSYH ve istihdam bakımından nasıl bir seyir izlemiştir?

  • Cevap: Grafiklere göre, 2010’dan 2021’e kadar Türkiye’de tarım sektörünün GSYH içindeki payı düşmüş, sanayi sektörünün payı nispeten sabit kalmış, hizmet sektörünün payı ise artmıştır. İstihdam bakımından tarım sektöründeki düşüş devam etmiş, sanayi sektörü istihdamı bir miktar artmış, ancak hizmet sektöründeki istihdam oranı en belirgin artışı göstermiştir.

2. Hizmet sektöründeki değişim göz önüne alındığında Türkiye, ekonomik kalkınma anlamında gelecekte nasıl bir seyir izleyebilir?

  • Cevap: Türkiye’de hizmet sektöründeki artış, ekonomik yapıda hizmet odaklı bir dönüşümü ve potansiyel olarak daha yüksek katma değerli ekonomik kalkınmayı işaret etmektedir.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 74 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!