Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 71

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 71 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 71

Tarım, KOP Bölgesi’nde geçmişten bugüne nüfusun büyük bir kısmı için temel ekonomik faaliyet olmuştur. Sektörün Türkiye genelinde bölgesel gayrisafi katma değer içindeki payı %6 iken bu oran bölgede %21 olarak gerçekleşmiştir. Bölge; Türkiye’de yetiştirilen lale (%99), yeşil mercimek (%78), kuru fasulye (%55), nohut ve havuç (%47), şeker pancarı (%45), mısır (%21) ve buğday (%20) ürünlerinde önemli bir paya sahiptir. Sulama olanaklarının artmasına paralel olarak bölgede tarımsal ürün çeşitliliğinde ve verimde artış beklenmektedir.

KOP Bölgesi, sanayi faaliyetleri açısından da gelişme eğilimindedir. 25 adet organize sanayi bölgesi ve 57 adet küçük sanayi sitesinin bulunduğu bölgede gıda, metal ürünleri ve mobilya grubu öne çıkan sektörlerdir. “Konya-Karaman-Mersin Sanayi ve Ticaret Koridorunun Oluşturulmasına Yönelik Etüt ve Fizibilite Projesi” ile bölgenin dış ticarette etkin bir hâle getirilmesi hedeflenmektedir.

KOP Bölgesi’nde üretilen enerjinin %55’i yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşmaktadır. Ayrıca Karaman’da bölgenin ilk enerji verimliliği merkezinin kurulmasına yönelik çalışmalar mevcuttur. Bölgede enerjinin yanı sıra ulaşım alanında da -özellikle kara ve demir yolu ulaşımı- önemli çalışmalar yürütülmektedir. Konya’dan Karaman, Ankara, Eskişehir ve İstanbul’a YHT ile ulaşım imkânının bulunması bu duruma örnek verilebilir.

KOP Bölgesi ulusal ve uluslararası turizm anlamında birçok tarihî, kültürel ve doğal mekâna sahiptir. Bu kapsamda bölgede “KOP Bölgesi Turizm Master Planı”na uygun olarak çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Peyzaj düzenleme, yol iyileştirmeleri, karşılama merkezi yapımı, otopark düzenleme, bilgilendirme panosu ve yönlendirici tabela yapımı, hâlihazır harita üretimi, restorasyon, koruma amaçlı imar planı yapımı ve kültürel mekânlar oluşturulması bu çerçevede yürütülen çalışmalar arasında yer almaktadır.

2.3. ARA DEĞERLENDİRME

1. GAP Bölgesi’nde tarımsal verim artışının sağlanması bölgenin sosyoekonomik yapısını nasıl etkilemektedir?

  • Cevap: GAP Bölgesi’nde tarımsal verimlilikteki artış, bölge halkının gelir seviyesini yükselterek yaşam standartlarını iyileştiriyor ve tarıma dayalı diğer sektörlerin gelişmesine zemin hazırlıyor.

2. DAP Bölgesi’nden dışarıya doğru gerçekleşen göçleri azaltmak için hangi çalışmalar yürütülmektedir?

  • Cevap: DAP Bölgesi’nde göçü azaltmak için tarım, hayvancılık ve turizm alanlarında istihdamı artırıcı projeler geliştiriliyor ve bölgenin altyapısı güçlendiriliyor.

3. Kaynakların etkin ve verimli değerlendirilebilmesi amacıyla DOKAP kapsamında yapılan çalışmalar nelerdir?

  • Cevap: DOKAP kapsamında yapılan çalışmalar arasında, sürdürülebilir tarım ve turizm, altyapı iyileştirmeleri ve bölgesel kalkınmayı destekleyecek eğitim programları yer alıyor.

4. KOP Bölgesi, fiziki özelliklerinden hareketle ekonomik yönden hangi avantajlara sahiptir?

  • Cevap: KOP Bölgesi’nin geniş tarım alanları ve organize sanayi bölgeleri, tarımsal üretim ve sanayide büyüme potansiyeli sunuyor ve bölgeyi yatırımcılar için cazip kılıyor.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 71 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!