Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 64

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 64 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 64

GAP’ın lokomotif sektörü tarımdır. Bölge’de yaklaşık 2,1 milyon hektar arazi, brüt sulama potansiyeline sahiptir. Bu alan, Türkiye’nin ekonomik olarak sulanabilir topraklarının %20’sine karşılık gelmektedir. Proje kapsamındaki sulamaların devreye girmesiyle yaş sebze, meyve ve endüstri bitkilerinin üretiminde ve ürün çeşitliliğinde büyük artış sağlanmıştır.

GAP kapsamında 2020 yılı itibarıyla 14 hidroelektrik santrali tamamlanmış, böylece enerji üretimine yönelik yatırım oranı %91,2’ye ulaşmıştır. Bu dönemde ülke genelinde üretilen 78,1 milyar kilovatsaat hidrolik enerjinin yaklaşık %29,2’si (22,8 milyar kilovatsaat) GAP’tan karşılanmıştır.

GAP Eylem Planı çerçevesinde bölgedeki ulaşım ağının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu başta olmak üzere çeşitli kara yolu güzergâhlarının çok şeritli hâle getirilmesi planlanmıştır. Bunun yanı sıra proje bölgesinde yer alan standardı yetersiz kara yolu güzergâhlarında altyapı iyileştirme yatırımlarına hız verilmiştir.

GAP Bölgesi, doğal güzelliklerinin yanı sıra çeşitli medeniyetlere ait çok sayıda kültür varlığına sahiptir. Göbeklitepe, Nemrut Dağı Millî Parkı, Halfeti, Harran, Zeugma ve Haleplibahçe bölgede önem arz eden kültürel varlıklara örnek verilebilir. Bölgenin sahip olduğu kültürel zenginlik, turizm sektörünü de harekete geçirmiş; alınan tedbirler, sağlanan teşvikler ve uygulanan politikalar sayesinde bölgeye çok sayıda turistik tesis inşa edilmiştir.

GAP Bölgesi, uygulanan kalkınma hamleleri sayesinde ihracat düzeyinde önemli artışlar kaydetmiştir. Bölge ihracatı, 2000 yılında 503 milyon dolar iken 2020 yılında 10,4 milyar dolara yükselmiştir. Oransal olarak bakıldığında ise bölge ihracatının ülke ihracatındaki payı 20 yılda %1,8’den %6,1’e ulaşmıştır.

GAP; genel olarak değerlendirildiğinde hitap ettiği bölgenin tarım, sanayi, turizm, sosyal yaşam vb. alanlarda önemli kalkınma hamleleri gerçekleştirmesini sağlamıştır. Özellikle tarımsal alanların sulamaya açılması sonucu üretimde önemli artışlar olmuş ve tarım girdilerinin ham madde olarak kullanıldığı sanayi, tekstil ve gıda sektörlerinin gelişimi hızlanmıştır. Yaşanan bu gelişmeler, ekonomik ve sosyal anlamda hızlı bir değişimi de beraberinde getirmiştir. Bölgede kadınların sosyoekonomik açıdan gelişimini amaçlayan “Çok Amaçlı Toplum Merkezleri”nin (ÇATOM) açılması yaşanan bu değişime örnek verilebilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 64 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!