Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 50

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 50 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 50

Dünya nüfusu, 10-12 bin yıl önce yaklaşık 80 milyon iken 1650’lerde 500 milyona; 2020 yılına gelindiğinde ise 7,8 milyara yükselmiştir. Dünya nüfusunun ortalama artış hızı, 1968’de %2,1 iken günümüzde bu oran %1’e gerilemiştir. Artış hızında yaşanan bu düşüşe rağmen dünya nüfusu artmaya devam etmektedir. Elde edilen veriler bağlamında dünyadaki nüfusun 2050 yılında 9,7 milyara, 2100 yılında da 10,9 milyara yükseleceği öngörülmektedir (Grafik 2.2). Nüfus miktarında yaşanan bu artışa bağlı olarak insanların birtakım sorunlarla karşı karşıya kalacağı düşünülmektedir. Tarımda çalışan ve kırsal kesimde yaşayan nüfus miktarının azalması; gıda, tatlı su, enerji vb. kaynaklara daha fazla ihtiyaç duyulması bu sorunlara örnek verilebilir. Bununla birlikte dünya genelinde ortalama doğum oranlarının azalması ve sağlık alanında yaşanan gelişmeler yaşlı nüfusun artacağına, genç nüfusun ise azalacağına işaret etmektedir.

Gelecekte Yerleşme

Yaklaşık 10.000 yıl önce yerleşik hayata geçen insanlar, gıda ihtiyaçlarını karşılayabilmek için tarımsal faaliyetlerde bulunmuştur. Hayat standartlarını olumlu yönde etkileyen bu gelişme ile dünya nüfusunda önemli bir artış sağlanmıştır. Artan nüfusa bağlı olarak ilk yerleşmeler köylere dönüşmüş, köylerin de zaman içinde gelişmesiyle ilk şehirler ortaya çıkmıştır. Şehirlerin hızlı bir gelişim kaydetmesi ise Sanayi Devrimi sonrası artış gösteren göç sürecine denk gelmektedir.

Nüfusu 1 milyonu aşan ve metropoliten olarak da adlandırılan şehirler, kırsaldan ve diğer şehirlerden gelen göç dalgasıyla yoğun nüfusa sahip yerleşmeler hâline gelmiştir. Dünya genelinde yaşanan nüfus artışı ve göç hareketliliği incelendiğinde 1960 yılında %44 olan şehir nüfusu oranı 2020 yılında %66’ya yükselmiştir. Yapılan araştırmalara göre 2050 yılında dünya nüfusunun yaklaşık %70’inin şehirlerde yaşayacağı öngörülmektedir. Bu durum, şehirlere doğru gerçekleşen göçün devam edeceğini ve şehirlerin daha da kalabalıklaşacağını göstermektedir (Görsel 2.14). Bununla birlikte kentsel nüfusun önemli bir kısmının bazı büyük şehirlerde toplanacağı tahmin edilmektedir.

Dünya nüfusunun sürekli artması, şehirleşme hızının yükselmesi, kaynakların aşırı ve bilinçsiz şekilde tüketilmesi birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Bu sorunların çözülebilmesi ve sürdürülebilir yaşam alanlarının oluşturulabilmesi için teknolojinin de yardımıyla kalıcı çözümler üretilmelidir.

Cevabı Sende

Nüfus artışından kaynaklanan sorunlara ne tür çözümler üretilebilir?

  • Cevap: Nüfus artışıyla bağlantılı sorunları çözmek için sürdürülebilir tarım pratikleri ve su kaynaklarının etkin yönetimi gibi kaynak kullanımını iyileştirecek stratejiler geliştirilmelidir. Ayrıca, yenilenebilir enerji ve akıllı şehir planlaması gibi teknolojik yeniliklerin uygulanması, doğal kaynakların korunmasına ve şehirlerde yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunabilir.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 50 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!