Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 100

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 100 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 100

Bölgesel Ticaret Anlaşmaları

Ekonomik kalkınmanın sağlanabilmesi ve komşu ülkelerle ticari ilişkilerin geliştirilebilmesi amacıyla bugüne kadar çok sayıda bölgesel ticaret anlaşması yapılmıştır. Bu anlaşmaların en önemlilerinden biri Avrupa Birliği Sözleşmesi’dir. Belçika, Almanya, Fransa, Hollanda, Lüksemburg ve İtalya arasında 1951’de imzalanan Paris Antlaşması’na göre Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu kurulmuştur. Topluluk, üye ülkelerin diğer sektörlerde de ekonomik birliktelik sağlayabilmesi için 1957 yılında imzalanan Roma Antlaşması ile Avrupa Ekonomik Topluluğu’na dönüştürülmüştür. 1992 yılına gelindiğinde ise imzalanan Maastricht (Mastriht) Antlaşması kapsamında Avrupa Birliği (AB) kurulmuştur. Başlangıçta 6 üye devletten oluşan teşkilatın üye sayısı günümüzde 27’ye ulaşmıştır. AB’nin kurulma amaçları arasında gümrük birliğinin sağlanması, güvenlik, dış politika, ulaştırma, tarım, kültürel faaliyetler vb. alanlarda ortak hareket edilmesi yer almaktadır.

Dünya üzerinde kurulan ticari örgütlerden bir diğeri Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması’dır (NAFTA). ABD, Kanada ve Meksika arasında imzalanan NAFTA (1994), üye devletler arasındaki ticari faaliyetlere esneklik tanıyarak Kuzey Amerika’da serbest bir ticaret bölgesi kurulmasını ve her türlü ticari kısıtlamanın kaldırılmasını hedeflemektedir. Diğer bir ticari örgütlenme olan Güney Ortak Pazarı (MERCOSUR veya MERCOSUL); 1991 yılında Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay arasında imzalanan Asuncion (Asunsion) Anlaşması ile oluşturulmuştur. Bu anlaşmada ana hedef, üye ülkeler arasında serbest bir ticari bölge oluşturulduktan sonra ortak gümrük tarifesinin uygulandığı; mal, hizmet ve üretim faktörlerine yönelik serbest dolaşımın sağlandığı bir pazar kurulmasıdır.

Küresel ticarette önem arz eden bir başka sözleşme, Uzak Doğu Bölgesel Serbest Ticaret Anlaşması’dır (RCEP). RCEP, Uzak Doğu’daki bölgesel ticaret anlaşmalarından biri olan Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Zirvesi’nde (Endonezya, 2011) tasarlanarak Vietnam Zirvesi’nde imzalanmıştır (2020). Dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması olarak kabul edilen RCEP, gelişmişlik seviyeleri farklı ülkelerin taraf olduğu önemli bir sözleşmedir (Harita 2.13).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 100 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!