Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 181

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 181 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 181

BİR ENERJİ KORİDORU OLARAK TÜRKİYE

Enerji, ülke ekonomileri için hayati öneme sahip olan bir girdi; gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerin ana ham maddesi konumundadır. Dünya üzerindeki sınırlı kaynaklarla ısı ve güç depolamaya yarayan enerji, çeşitli kaynaklardan karşılanabilmektedir. Petrol ve doğal gaz, dünya enerji ihtiyacının yarısından fazlasını karşılamaktadır. Gelecek 25 yıl içerisinde söz konusu kaynakların toplam enerji tüketimindeki payını korumaya devam edeceği öngörülmektedir. Dünya üzerinde az sayıda ülke zengin petrol ve doğal gaz rezervlerine sahiptir. Dünyanın geri kalan ülkeleri ise bu enerjilere olan ihtiyaçlarını bu ülkelerden karşılamaktadırlar.

Günümüzde enerji kaynaklarına sahip olmak kadar, taşıma yöntemleri ve geçiş güzergâhları da stratejik özellikleri ve ekonomik getirileri nedeniyle çok önemlidir. Dünya enerji ihtiyacının çok önemli bir bölümünü karşılayan petrol ve doğal gazın, güvenli, ucuz ve sürdürülebilir taşınmasını sağlayan yaygın yöntemlerden biri boru hattı sistemleridir. Boru hattı sistemlerinden yararlanma açısından önemli olan unsurlardan biri de petrol ve doğal gazın taşıma güzergâhlarıdır. Boru hattı sistemleri oldukça uzak mesafelere petrol ve doğal gazın taşınmasına olanak verdiğinden, bu sistemlerin uluslararası pazarlara ulaşması çoğu kez bir ya da birkaç ülkenin sınırından geçişle mümkün olmaktadır. Petrol ve doğal gaz boru hatlarının geçtiği transit ülkeler, enerjinin güvenli geçişine sağladıkları katkı ölçüsünde, ekonomik ve stratejik yönden kazanımlar elde etmektedir.

Doğusunda enerji zengini ülkelerin, batısında ise oldukça yüksek enerji tüketim potansiyeline sahip olan Avrupa’nın yer aldığı Türkiye, söz konusu bölgede doğal bir enerji köprüsü konumunda yer almakta olup petrol ve doğal gaz boru hatlarının geçiş güzergâhındadır. Türkiye’nin bulunduğu bu coğrafik konum, son yıllarda transit bir ülke olarak Türkiye’nin önemini artırmıştır.

Yeryüzünde yoğun olarak kullanılan enerji kaynaklarından biri de kömürdür. Kömür rezervi ve üretimi bakımından ülkeler arasında önemli farklılıklar vardır. Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Avustralya, Endonezya, Rusya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Almanya, Polonya ve Kazakistan en fazla kömür üreten ülkelerdir. Japonya, Güney Kore, Çin, Birleşik Krallık, Hindistan, Almanya, Rusya, Türkiye ve İtalya ise kömür ithalatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Buna göre belirtilen ülkeler başta olmak üzere birçok ülke arasında kömür sevkiyatı gerçekleşmektedir (Fotoğraf 3.12).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 181 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!