Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 110

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 110

İpek Yolu ülkemizde birçok şehirden geçen alternatif yollardan oluşmaktaydı. Bu yollardan bazıları deniz yolu ile birleşmekte, bazıları ise kara yolu ile İstanbul üzerinden Avrupa’ya uzanmaktaydı. Kuzeydeki yol Trabzon, Gümüşhane, Erzurum, Sivas, Tokat, Amasya, Kastamonu, Adapazarı, İzmit, İstanbul ve Edirne şehirlerinden geçerek Avrupa’ya bağlanmaktaydı. Güneydeki yol Mardin, Diyarbakır, Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş, Kayseri, Nevşehir, Aksaray, Konya, İsparta, Antalya, Denizli merkezlerinden geçmekteydi. Ayrıca Erzurum, Malatya, Kayseri, Ankara, Bilecik, Bursa, İznik, İzmit ve İstanbul’dan geçen alternatif bir yol ile deniz yoluyla birleşen birkaç farklı yol da bulunmaktaydı.

Hindistan ve Güneydoğu Asya’daki diğer ülkelerden başlayıp deniz ve kara yolu ile Avrupa’ya ulaşan Baharat Yolu ülkemizden de geçmekteydi. Baharat taşınan yollardan biri İpek Yolu’nu izlemekteydi ve bu yol Anadolu’dan Avrupa’ya ulaşmaktaydı. Diğer bir yol ise deniz yolundan Kızıldeniz’e ve Basra Körfezi’ne ulaşmaktaydı. Basra Körfezi’ne deniz yolu ile gelen baharatların bir kısmı kara yolu ile ülkemiz üzerinden Avrupa’ya ulaşmaktaydı.

Görüldüğü gibi konumundan dolayı birçok tarihî ticaret yolu ülkemizden geçmiştir. Günümüzde de Türkiye, Asya ve Avrupa ülkeleri arasındaki ticarette bir köprü görevi görmektedir. Örneğin Avrupa’nın sanayi ürünleri, Türkiye üzerinden Orta Doğu ülkelerine ve ülkemizin doğusundaki ülkelere ulaştırılmaktadır. Aynı şekilde Kafkas ülkeleri ile Orta Doğu ülkelerindeki, petrol ve doğal gaz gibi enerji kaynaklarının da Avrupa’ya pazarlanmasında ülkemiz önemli bir koridor konumundadır.

İpek Yolları

Anadolu, coğrafi konumu nedeniyle, eski çağlardan beri çeşitli uygarlıkların doğup geliştiği bir yer olduğu gibi Doğu ile Batı arasında bir geçit ve köprü işlevi de görmüştür. Bunun sonucu olarak çeşitli dönemlerde, Kral Yolu (MÖ VI. yüzyıl), Roma Devri Yolları (MÖ II. yüzyıl) gibi değişik doğrultu ve karakterde olan yol ağları Anadolu’yu sarmıştır.
Doğu’nun ipeği ile baharatının ve diğer ürünlerinin kervanlarla Batı’ya taşınması, Çin’den Avrupa’ya uzanan ve bugün “İpek Yolu’’ olarak adlandırılan ticaret yollarını oluşturmuştur.

Ancak ipek yolları yalnızca ticaret yolları olmakla kalmamış, yüzyıllar boyu Doğu ile Batı arasında kültür alışverişini de sağlamıştır. Anadolu, İpek Yolu’nun en önemli kavşak noktalarından birini oluşturmuştur. Orta Çağ’da, ipek yolları Çin’den başlayıp Orta Asya’da birden fazla güzergâhı izleyerek köprü niteliği taşıyan Anadolu’yu geçip Trakya üzerinden Avrupa’ya uzanmıştır. Ayrıca Ege kıyılarında Efes ve Milet, Karadeniz’de Trabzon ve Sinop, Akdeniz’de Alanya ve Antalya gibi önemli limanları kullanarak deniz yolu ile Avrupa’ya ulaşmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 110 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!