Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 84 Cevapları Gün Yayınları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 84 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 84 Cevapları Gün Yayınları

Köylerdeki temel ekonomik etkinlik tarımdır. İklime bağlı olarak köylerde tarla, bağ ve bahçe tarımı, ormancılık gibi ekonomik etkinliklerden biri ön plandadır. Bazı köylerde ise başlıca geçim kaynağı; balıkçılık, büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve ipek böcekçiliği gibi ekonomik etkinliklerdir. Bu ekonomik etkinliklerden birçoğunun birlikte yapıldığı köylerin sayısı oldukça fazladır. Ülkemizde kırsal yerleşmeleri geliştirmek için bakanlık ve genel müdürlükler kurulmuştur. Kırsal yerleşmelerimizin gelişmesi için öncelikle tarımsal verimi artıracak önlemler alınmalıdır. Eğitim ve sağlık sorunlarının çözümlenmesi, kooperatiflerin kurulması ve doğal afetlere karşı önlemlerin alınması kırsal yerleşmelerin gelişmesini sağlayacak çalışmalardandır.

KIRSAL KALKINMA

Türkiye’de, Cumhuriyet’in kuruluşundan kısa süre sonra kabul edilen Köy Kanunu ile köy sosyolojisine ve tabiatına uygun şekilde tanımlanan haklar ve ödevler, muasır medeniyetler seviyesinin ötesine geçme ülküsüyle, ülkemizin milli kalkınma sürecini başlatmıştır. 1963’de yürürlüğe giren Birinci Beş Yıllık Kalkınma Planından itibaren ülkemiz kırsalı; köy kalkınması, toplum kalkınması ve merkez köy gibi politika araçları vasıtasıyla kalkınma politikalarımızın odağında yer almıştır. On Birinci Kalkınma Planı çerçevesinde de ülkemizin kırsal alanlarının taşıdığı ekonomik ve beşeri potansiyelin sürdürülebilir kalkınma yaklaşımıyla ulusal kalkınma sürecimize önemli katkılar vereceği değerlendirilmektedir.

Kırsal kalkınma, sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde kırsal ekonominin güçlendirilmesi için çiftçi örgütleri, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve yerel yönetimler gibi farklı kurumsal aktörlerin ortaklığının ve işbirliğinin oluşturulduğu (çok aktörlü) bir süreç olarak görülmelidir. Dünya genelinde tarımda makineleşmeye koşut olarak kentlerde yaşanan sanayileşme süreciyle birlikte kırsal alanda nüfus yoğunluğu kırdan kente göçlerin etkisiyle azalmaya başlamıştır. Göçle birlikte nüfusu azalan ve yaşlı nüfusu artan bir demografik yapı egemen olmaya başlamıştır. Nitelikli ve kapsamlı kamu hizmetlerinin yeterli sunulamadığı kırsal alanlar çekiciliğini kaybetmiştir.

Bu durum kırsal alanlarda iş olanaklarının yaratılmasının önünde engel olarak görülmüştür. Bunun sonucunda artan gizli işsizlik ve eksik istihdam sorunu karşısında kırdan kente göçler azaltılamamıştır. Bazı kırsal alanlarda tarım dışı faaliyetlerin gelişmesiyle birlikte tarım sektöründen hizmetler sektörüne doğru bir iş gücü geçişi yaşanmaktadır. Bu süreçte kırsal alanlar nüfusun giderek azaldığı, eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlerde aksaklıkların oluştuğu alanlara dönüşmüştür. Kırsal alanlar, küreselleşme ve yerelleşme eğilimleri karşısında potansiyellerini öne çıkarabildikleri sürece gelişimini devam ettirebilmeye ve kentler karşında cazibesini yeniden kazanmaya başlamıştır. Bu süreçle birlikte kırsal alanlar, tarım ve ormancılığın başat ekonomik faaliyetler olduğu ama bunun yanında sürdürülebilir turizm, küçük ve orta ölçekte gıda sanayinin ve el sanatları gibi diğer ekonomik faaliyetlerin de önemli olduğu, ekolojik açıdan değerli ve kentle sürekli etkileşim halinde olan alanlar olarak gelişmeye devam etmiştir.


Arazide Çalışma

Çevrenizde kırsal bir yerleşim birimine gezi düzenleyiniz. Yerleşim birimindeki ekonomik etkinlikleri ve yerleşim biriminin nüfusunu öğreniniz. Elde ettiğiniz bilgileri görsellerle destekleyerek sınıf panosunda sergileyiniz.

  • Cevap:

11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 84 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!