Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 39 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 39 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 39 Cevapları Yıldırım Yayınları

Akarsuyun kaynağı ile ağzı arasındaki eğime yatak eğimi denir. Akarsu aşındırması ilerledikçe yatak eğimi azalır ve taban seviyesine yaklaşır. Bu olay, ağızdan kaynağa doğru aşamalı bir şekilde gerçekleşir. Buna geriye aşındırma denir. Akarsu aşındırmasının son evresinde yatak eğimi deniz seviyesine yaklaşır. Bu durumdaki akarsuyun yatak eğiminin aldığı şekle denge profili denir (Şekil 1.14). Denge profiline ulaşmış akarsularda aşındırma son evresine yaklaşmıştır.

Akarsuyun oluşturduğu yer şekillerini belirli bir yatak boyunca akan akarsular ve yüzeysel akışa geçen sular birlikte biçimlendirmektedir. Akarsuların oluşturduğu yer şekilleri aşındırma ve biriktirme şekilleri olmak üzere iki grupta incelenmektedir.

Akarsu Aşındırma Şekilleri

Akarsu, yatağı boyunca bir yandan kolay çözünen materyalleri çözünmesini sağlar diğer yandan taşıdığı materyalleri aktığı yerlere çarparak taşımaktadır. Böylece zamanla aşındırma şekilleri oluşmaktadır. Kırgıbayır, peribacası, vadi, menderes, devkazanı, plato ve peneplen akarsu aşındırma şekillerinin başlıcalarıdır.

Kırgıbayır (Badlands): Kırgıbayır (Fotoğraf 1.20), yüzeysel akışa geçen suların aşındırmasıyla meydana gelen ve birbirinden sırtlarla ayrılan yarıntılardır. Bu tür şekillere aşınmaya karşı dirençsiz olan tabakaların bulunduğu yerlerde rastlanır. Özellikle mil ve tüflerin yaygın olduğu; bitki örtüsünün ise seyrek olduğu yerlerde kırgıbayırlara daha çok rastlanır.

Peribacası: Peribacaları (Fotoğraf 1.21) yağışlarla akışa geçen yüzeysel suların ürünüdür. Bu şekillerin oluşması için aşınmaya karşı dirençli ve dirençsiz kayaçların bir arada bulunması gerekir. Bu tür yerlerde dirençsiz tabakalar hızla aşınıp taşınırken, aşınmaya karşı dirençli olan sert kütleler ve altlarındaki yapı aşınma süreci sonucunda kule biçiminde ortaya çıkar. Bu tür şekillerin tipik örneklerine Nevşehir çevresinde rastlanır.

Vadi: Akarsu aşındırmasıyla oluşan ve sürekli inişi bulunan çanaklardır. Vadiler, akarsuların ve yüzeysel suların etkisiyle meydana gelir. Akarsu, bir yandan vadi yatağını derinleştirirken diğer yandan yüzeysel suların vadi yamacı boyunca sürüklediği materyalleri taşımaktadır. Bu oluşumda iklim

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 39 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!