Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 164 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 164 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 164 Cevapları Yıldırım Yayınları

d. Sosyal ve Siyasal Nedenlerle Gerçekleşen Göçler

Dinî, siyasi ve etnik baskılar; kan davaları, savaşlar, işgaller, sınır değişiklikleri ve ihtilaller sosyal ve siyasi göçlerin başlıca nedenleridir. Hindistan ile Pakistan arasında gerçekleşen göç hareketi bu tür göçlerin örneklerindendir. 1947 yılında Pakistan’ın Hindistan’dan ayrılması sonucunda 10 milyon Hintli Pakistan’dan Hindistan’a, 7 milyon Müslüman ise Hindistan’dan Pakistan’a göç etmiştir. Vietnam’daki iç savaştan sonra ABD müttefiki olanların batıya ve komşu ülkelere göçü de siyasi göçlerin başlıcalarındandır. Sosyal ve siyasi nedenli göçlerden bir diğeri mülteci göçleridir. Mülteci, 1951 Cenevre Sözleşme- si’ne göre “Irkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri yüzünden zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korktuğu için vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan ve bu ülkenin korumasından yararlanamayan ya da söz konusu korku nedeniyle yararlanmak istemeyen yahut tabiiyeti yoksa ve bu tür olaylar sonucu önceden yaşadığı ikamet ülkesinin dışında bulunan, oraya dönemeyen veya söz konusu korku nedeniyle dönmek istemeyen kişi.” olarak tanımlanmaktadır.

Ülkeler arasındaki savaşlar ve ülke içindeki çatışmalar sonucunda birçok ülkeye sığınan çok sayıda mülteci bulunmaktadır. Örneğin 1991’de başlayan Körfez Savaşı’ndan sonra yarım milyon Iraklı Türkiye’ye, yaklaşık bir milyon Iraklı ise İran’a sığınmıştır. 2011’de başlayan Suriye’deki iç savaştan dolayı çok sayıda Suriyeli göçmen (Fotoğraf 2.17) ülkemize sığınmıştır. Bu sığınma belirli aralıklarla gerçekleşen göç dalgaları şeklinde gerçekleşmiştir. 2017 yılının sonunda ülkemize sığınan Suriyeli göçmenlerin sayısı 3 milyonu aşmıştır. Göçler, isteğe bağlı ve zorunlu göçler olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Zorunlu göç türlerinden biri mübadele göçleridir. Bu tür göçler, devletler arasındaki antlaşmalara bağlı olarak nüfus değişimi şeklinde gerçekleşmektedir.

Bunları Biliyor musunuz?

TÜRKİYE’YE GÖÇLER

1925 yılındaki Türk-Bulgar ikamet sözleşmesi ile 1949 yılına kadar 218.998 kişi Türkiye’ye göç etmiştir. 1946 yılında Bulgaristan Halk Cumhuriyetinin ilanından sonra 1949-1951 döneminde Bulgaristan’dan Türkiye’ye gelen toplam göçmen sayısı 156.063’tür. 1968-1979 yılları arasında da “Türkiye-Bulgaristan Yakın Akraba Göçü Anlaşması ” çerçevesinde 116.521 kişi Türkiye’ye göç etmiştir. Bulgaristan’dan son göç hareketi 1989 yılında Türk kökenli Müslüman Bulgar vatandaşlarının Bulgar hükümeti tarafından Türkiye’ye göçe zorlanmaları ile başlatılmıştır. Romanya’dan 19.865 aileye mensup 79.287 kişi, 1923-1949 yılları arasında iskânlı göçmen olarak Türkiye’ye gelmiştir. Ayrıca 11.280 aileye mensup 43.271 kişi de serbest göçmen olarak gelmiş ve daha önce gelen yakınlarının yerleştiği yerlere yerleşmişlerdir. 1923-1945 yılları arasında Balkanlardan 800 bin kişi göç ettirilmiştir. 1950’de kurulan Doğu Türkistan Cumhuriyeti’nin Çin tarafından işgali, Doğu Türkistan’dan Türkiye’ye göçün nedeni olmuştur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 164 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!