Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 90

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 90 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 90

Türkiye’de Göller

Göller, Türkiye’nin yaklaşık 10.000 km^lik bir alanını kaplar. Bu miktar Türkiye’nin yüz ölçümünün yaklaşık olarak %1,2’sine karşılık gelir. Göller, Türkiye’de çok fazla alan kaplamadığı hâlde oluşum türleri birbirinden farklı, çok sayıda yerli kaya ve set gölleri vardır. Türkiye’de Marmara Denizi’nin güneyinde, Anadolu’nun iç ve doğusunda ve Göller Yöresi adı verilen alanda göl sayısı oldukça fazladır. Buna karşın Batı ve Güneydoğu Anadolu’da göl sayısı azdır.

Manyas, Uluabat, İznik, Sapanca, Burdur, Acıgöl, Tuz Gölü, Eber, Akşehir, Ilgın (Çavuşçu), Seyfe, Hazar, Aktaş Türkiye’deki başlıca tektonik göllerdir.

Nemrut Gölü, Meke Tuzlası, Acıgöl (Karapınar), Nar Gölü (Niğde) ile Süphan ve Allahuekber dağlarında yer alan göller Türkiye’deki başlıca volkanik göl örneklerindendir. Volkanik göllerin çoğunluğunun dışarıya akışı olmadığından suları genellikle acı, sodalı ve tuzludur. Göller Yöresi ve Batı Toroslar’daki polye tabanlarında oluşmuş olan Avlan (Elmalı), Kestel, Salda, Obruk Platosu üzerindeki Kızören, Meyil ve Çıralı obrukları, Çankırı, Sivas çevrelerindeki jipsli araziler üzerinde oluşmuş olan Hafik, Demiryurt (Tödürge) gölleri Türkiye’nin başlıca karstik göllerindendir (Görsel 1.94).

Türkiye’de buzul gölleri genellikle yüksek dağların üst kısımlarında buzul aşındırmasıyla oluşmuş olan sirk çukurlarında suların birikmesiyle oluşur. Uludağ üzerindeki Kilimli, Aynalı, Karagöl (Bursa); Kaçkar Dağı üzerinde Deligöl (Rize) Türkiye’deki sirk göllerine örnek olarak gösterilebilir. Türkiye’deki başlıca set göllerine Çıldır, Erçek, Nazik, Haçlı ve Balık gölleri (volkanik set); Abant, Yedigöller, Borabay, Zinav, Sera ve Tortum gölleri (heyelan set); Marmara, Bafa, Köyceğiz, Uzun Göl, Eymir, Mogan gölleri (alüvyal set); Büyük ve Küçük Çekmece gölleri, Durusu ve Akyatan gölleri (kıyı set) örnek verilebilir.

Ayrıca Türkiye’de birden fazla unsurun etkili olmasıyla oluşan göller de vardır. Bu tür göllere karma oluşumlu göller adı da verilir. Bunlardan baş- lıcaları; Beyşehir, Eğirdir, Yarışlı, Suğla ve Kovada (tektonik-karstik); Van Gölü’dür (tektonik-volkan seti). Türkiye’de içme suyu sağlama, tarımsal sulama, sel ve taşkınları önleme ve elektrik enerjisi üretme gibi amaçlarla çok sayıda yapay set gölleri (baraj ve gölet) inşa edilmiştir (Harita 1.10).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 90 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!