Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 73

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 73 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 73

C) Aşağıdaki açık uçlu soruların cevabını boş bırakılan alana yazınız.

Yeryüzünde oluşmuş öyle bir yer şekli seçin ki seçmiş olduğunuz yer şekli aşınmaya bağla yok olurken başka bir yer şeklinin oluşmasında etkili olsun?

9. Derslerinde uyguladığı öğretim yöntem ve tekniklerin ders programında belirlenen hedeflere ne ölçüde katkı sağladığını belirlemek isteyen coğrafya öğretmeni, konu bitiminde tahtaya bölüm başlığını ve bir soru yazar. Soruyu öğrencilerin cevaplamasını ister. Yukarıdaki soruya cevabınız ne olurdu?

  • Cevap: Seçtiğim yer şekli bir nehir olacaktır. Nehirlerin aşındırma faaliyetleri sonucu oluşan vadiler, zamanla genişleyerek bu nehirlerin taşıdığı malzemelerin biriktirilmesiyle deltasını oluşturur. Böylece nehirler, kendi varlıkları aşınırken, aşındırdıkları malzemelerle yeni yer şekilleri olan deltaların oluşumunda etkili olurlar.

10. Yer kabuğunu oluşturan levhaların manto üzerindeki denge durumuna izostatik denge adı verilir. İzostatik denge bozulursa levhalarda alçalmalar ve yükselmeler yaşanır. Levhalarda yaşanan bu alçalma ve yükselmeler, deniz sularının kara yönünde ilerlemesine ya da deniz yönünde gerilemesine neden olur. Deniz sularında ilerleme ya da gerileme şeklinde yaşanan bu değişim, bozulan izostatik dengenin tekrar normalleşmesine etkisini nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: İzostatik denge bozulduğunda, levhaların yükselmesiyle deniz seviyesi göreceli olarak alçakmış gibi görünür, bu da karaların genişlemesi anlamına gelir. Tersine, levhalar alçaldığında deniz seviyesi göreceli olarak yükselmiş gibi görünür ve su kara içlerine doğru ilerler. Bu süreç, yeryüzündeki erozyon ve birikme faaliyetleri ile birlikte levhaların yeniden denge durumuna ulaşmasına katkıda bulunarak, deniz ve kara arasındaki sınırların değişmesine yol açar.

11. Öğretmenin derste sorduğu bir soruya öğrenciler hep bir ağızdan ‘Türkiye’de buzul etkisi yüksek dağların üst kısımlarında görülür.” şeklinde cevap vermiştir. Türkiye’de sirk, hörgüç kaya gibi yüzey şekillerini görmek isteyen kafile, hiç kuşkusuz kendine yüksek bir dağ bulmalıdır. Peki bu kafile yeryüzünde hangi ülkelere gitmeli ki Türkiye’de olduğu gibi sirk, hörgüç kaya gibi yüzey şekillerini görmek için yükseltisi fazla olan dağlar aramasın?

  • Cevap: Bu kafile, Türkiye’deki yüksek dağlarda buzul erozyonu sonucu oluşan şekilleri görmek için, Norveç, İsviçre veya Yeni Zelanda gibi ülkelere gitmeli. Çünkü bu ülkelerde Alpler, İskandinavya Dağları ve Güney Alpler gibi yükseltisi yüksek dağlar bulunur ve bu dağlarda buzul erozyonu sonucu oluşan sirk, hörgüç kaya gibi yüzey şekillerini kolaylıkla gözlemleyebilirler.

12. Türkiye kıyılarında estuar adı verilen haliçli kıyı tipi yoktur. Bu kıyı tipinin Türkiye’de görülmemesinin nedenleri nelerdir?

  • Cevap: Estuar kıyı tipinin Türkiye’de görülmemesinin ana nedenleri, Türkiye’nin nehirlerinin genellikle kısa ve debilerinin düşük olması, ayrıca Türkiye’nin kıyılarının genç tektonik hareketlerle yükselme eğiliminde olmasıdır. Bu durum, büyük nehir ağızlarının genişlemesine ve böyle bir kıyı tipinin oluşumuna izin vermez.

13. Coğrafya öğretmeni, Türkiye’nin tektonik oluşumu süreci konusunda Senozoyik’in Türkiye arazisinin oluşumundaki etkisine dikkat çekme amacıyla şöyle bir giriş yapmıştır. Senozoyik’in Türkiye’nin oluşum sürecindeki önemi yadsınamaz bir gerçektir. Bugün Türkiye arazisinin pek çok yerinde bu jeolojik zamanın izlerini görmek mümkündür. Örneğin … Sizce, öğretmenin öne sürdüğü yargıyı kanıtlaması için öğretmen Türkiye arazisinin hangi özelliklerini örnek vermelidir?

  • Cevap: Öğretmen Türkiye arazisinin Senozoyik dönemde aktif olan tektonik hareketlerinin sonucu olarak oluşan Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Batı Anadolu’da görülen graben vadilerini örnek vermelidir. Bu özellikler, Senozoyik’in Türkiye’nin jeolojik yapısının şekillenmesindeki rolünü gösterir.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 73 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!