Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 36

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 36 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 36

Dış kuvvetlerin aşındırma faaliyetleri sonucunda sert yapılı granit bloklar yüzeye çıkar. Bunun sonucunda tor topoğrafyası denilen yer şekilleri oluşur (Görsel 1.32).

Volkanik faaliyetler sonucunda çok akışkan bazalt lavları soğuyup katılaşır. Katılaşan lav kütlesi büzülüp çatlayarak çok köşeli bazalt sütunlarını oluşturur. Lav akıntısının soğuyarak büzüşmesi yüzeyde başlar ve bu büzüşme aşağı doğru devam eder. Böylece daha uzun sütunların oluşumu gerçekleşir (Görsel 1.33).

Aşınmaya karşı dirençsiz kum taşı veya tüflerin bulunduğu arazilerde sel sularının yaptığı aşındırma sonucu kırgıbayır denilen fazlaca yarıntılı yüzey şekilleri oluşur (Görsel 1.34).

Akarsu yataklarındaki sert yapılı püskürük veya başkalaşım kayaçlar daha zor aşındığı için bu kesimlerde belirgin eğimler oluşur. Bu eğimler akarsularda şelale oluşmasına neden olur.

Verilen örneklerden anlaşılacağı gibi farklı kayaç türleri yeryüzünde farklı yüzey şekillerinin oluşmasında etkili olmuştur. Bu birkaç örneğin yanında Türkiye’de ve başka ülkelerde kayaç yapısının neden olduğu çok farklı yer şekillerine rastlamak mümkündür. Görsellerde de görüldüğü gibi bazı oluşumlar görsel bir şölen sunmakta ve bulunduğu ülkenin turizmine katkı sağlamaktadır.

Düşünelim- Tartışalım

Kayaç türlerinin farklı yüzey şekilleri oluşturmasının sebepleri neler olabilir? Tartışınız.

  • Cevap: Kayaç türlerinin farklı yüzey şekilleri oluşturmasının temel sebeplerinden biri, her kayacın kendine özgü fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip olmasıdır. Bu özellikler, kayaçların erozyon ve ayrışma süreçlerine olan direncini belirler ve dolayısıyla zaman içinde nasıl şekilleneceğini etkiler. Örneğin, sert ve dayanıklı granit kayaçlar erozyona karşı daha dirençli olup, keskin ve sarp yüzeyler oluşturabilirken, daha yumuşak ve gözenekli kayaçlar gibi tüf ve kumtaşı, erozyon ile daha hızlı aşındığından daha yumuşak ve yuvarlak yüzeyler oluşturabilir.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 36 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!