Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 268

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 268 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 268

C) Aşağıdaki açık uçlu soruların cevabını boş bırakılan alana yazınız

7. Afet yönetim sistemi iki aşamalı bir süreçtir. Bu aşamaların ilki afetlerden önce yapılması gereken zarar | azaltma ve hazırlık çalışmalarından oluşan risk yönetimidir. İkincisi ise afet anında müdahale ve afet sonrasındaki iyileştirmelerden oluşan risk yönetimidir. Yaşanması olası bir afet ile mücadelede afet yönetim sisteminin ne gibi katkılar sağlaması beklenir?

  • Cevap: Afet yönetim sistemi, afet öncesinde riskleri azaltma ve hazırlıkları kapsayan proaktif eylemler ile afet anında etkili müdahale ve sonrasında hızlı iyileşme sağlayarak toplumların afetlere karşı direncini artırmakta ve kayıpları azaltmaktadır.

8. Ülkeler, yaşanması olası olan afetleri önceden tespit edebilmek için çeşitli uyarı sistemleri geliştirmiştir. Ancak geliştirilen bu uyarı sistemleri ülkelerin bulunduğu coğrafi bölgelere göre farklılık göstermektedir. Örneğin Büyük Okyanus kıyısında bulunan ABD, Çin ve Japonya’nın içinde yer aldığı 26 ülkede Pasifik Erken Uyarı Sistemi adı verilen ve tsunamiyi önceden haber veren erken uyarı sistemi kurulmuştur. Bu sistem sayesinde yaşanması olası bir tsunami önceden belirlenmekte ve gerekli tedbirler alınmaktaydı. Afetlere karşı geliştirilen erken uyarı sistemlerinin ülkelerin bulunduğu coğrafi bölgeye göre farklılık göstermesinin nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Erken uyarı sistemlerinin coğrafi bölgeye göre farklılık göstermesi, o bölgenin karşı karşıya olduğu afet türlerine ve sıklığına bağlıdır; bölgenin teknolojik, ekonomik ve sosyal yapısına uygun çözümler gerektirmektedir.

9. Afetler genel olarak oluşum nedenine göre ve oluştuğu ortama göre doğal ve beşerî olmak üzere ikiye | ayrılır. Örneğin deprem, tsunami, çığ doğal afet; açlık, nükleer kazalar beşerî afettir. Doğal afetler genellikle doğal süreçler içerisinde meydana gelirken beşerî afetler ise insan etkisiyle meydana gelmektedir. İnsan etkisiyle meydana gelen beşerî afetlerin son yüzyılda hem sayıca artmasında hem de çeşitlenmesinde insanın doğal ortamı kullanma biçimi nasıl etkili olmuştur?

  • Cevap: Son yüzyılda insan etkisiyle meydana gelen beşerî afetlerin artması ve çeşitlenmesi, sanayileşme, şehirleşme ve çevre üzerindeki artan insan baskısı sonucu doğal kaynakların aşırı ve düzensiz kullanımından kaynaklanmaktadır.

10. Türkiye’de orman yangıları, Akdeniz iklim bölgesinde yer alan alanlarda özellikle yaz mevsiminde belirgin olarak yaşanmaktadır. Türkiye’de yaşanan orman yangınlarında mevsimsel faktörlerin etkisinin önemli olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Ancak yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de yaşanan orman yangınlarının yaklaşık %87’sinin insan kaynaklı olduğu ortaya çıkmıştır. Türkiye’de yaşanan orman yangınlarının büyük oranda insan kaynaklı olması gerçeğinden hareketle insanların orman alanlarını nasıl kullanılabileceğine yönelik ne gibi bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır?

  • Cevap: Türkiye’deki orman yangınlarının büyük oranda insan kaynaklı olması nedeniyle, ormanları koruma ve yangın önleme konusunda eğitim programları düzenlenmeli ve toplumun her kesimine yönelik bilinçlendirme kampanyaları artırılmalıdır.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 268 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!