“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 253 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 253
Türkiye’de Afetlerin Dağılışı ve Etkileri
Türkiye’de her yıl çeşitli afetler nedeniyle çok sayıda can kaybı, yaralanma, yıkım ve ekonomik zarar ortaya çıkmaktadır. Afetlerin oluşmasında Türkiye’nin konumu, iklimi, jeolojik ve jeomorfolojik yapısı gibi coğrafi özellikler en önemli etkenlerdir. Türkiye’de plansız yerleşme, yanlış arazi kullanımı, bitki örtüsünün tahrip edilmesi, doğal çevrenin dengesinin bozulması gibi insan kaynaklı hatalar da bazı afet türlerinin ortaya çıkmasında ve afetlerin etkilerinin artmasında rol oynar.
Türkiye’de kütle hareketleri, depremler, seller ve taşkınlar, çığlar, orman yangınları ve teknolojik afetler gerçekleşme sayıları, etki alanlarının genişliği ve etkileri bakımından en etkili afet türleridir (Grafik 4.1.a-1.b).
Türkiye’de Kütle Hareketleri
Kütle hareketleri, Türkiye’de gerçekleşme sayısı en fazla olan afet türüdür. AFAD’ın (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) istatistiklerine göre kütle hareketleri, toplam afet sayısının %55’ini oluşturmuştur. Aynı dönemde toplam afetzedenin ise %30’unu kütle hareketinden etkilenenler oluşturmuştur. Kütle hareketleri başta Karadeniz kıyı kuşağı olmak üzere yamaç eğimlerinin fazla olduğu dağlık bölgelerde daha fazla yaşanırken yamaç eğimlerinin daha az olduğu Güneydoğu, Trakya ve Orta Anadolu’daki illerde daha az sayıda yaşanmaktadır (Harita 4.5).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 253 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap