Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 215

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 215 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 215

İkincil Ekonomik Faaliyetler

Birincil ekonomik faaliyetlerden elde edilen bazı ham maddelerin işlenerek kullanılabilecek hâle getirildiği faaliyetlerdir. Bu faaliyetler en küçük atölyelerden devasa büyüklükteki fabrikalara kadar tüm üretim ortamlarını kapsar. Sanayi, endüstri, imalat gibi kavramlarla da anılan bu faaliyet türleri Sanayi Devrimi ile hız kazanmıştır. Günümüzde ikincil ekonomik faaliyetler kapsamında, en basitinden en karmaşığına kadar binlerce farklı ürün elde edilmektedir. Günlük hayatımızda kullandığımız bazı yaş sebze ve meyveler ile işlem görmemiş et, süt, yumurta ve balık gibi ürünler dışında neredeyse tüm ürünler ikincil ekonomik faaliyetler içinde üretilen mamullerdir. Çeşitli sanayi dalları, inşaat sektörü ve enerji üretimi ikincil ekonomik faaliyet grubunda yer alır.

Sanayi (Endüstri): Ham maddelerin atölye ve fabrikalarda imalat sürecinden geçerek işlenmesi ve kullanılabilecek yeni bir ürün hâline getirilmesidir (Görsel 2.27). Küçük oyuncaklardan çok büyük gemilere, iğne yapımından büyük makinelere, iplik üretiminden giyim ürünlerine kadar binlerce ürünün üretilmesi sanayi faaliyetleri içinde yer alır.

İnşaat: Başta barınma ve iş yeri amaçlı konut yapımı olmak üzere; fabrika, kara ve demir yolu, havalimanı, enerji santrali, alışveriş merkezi ve otel yapımı gibi faaliyetler inşaat sektörü içinde yer alır. İnşaat sektörü neredeyse tüm sektörlerin ihtiyaç duyduğu altyapıyı oluşturması bakımından önemlidir.

Enerji Üretimi: Petrol, kömür ve doğal gaz gibi yer altı kaynaklarından termik enerji, uranyum ve toryum gibi yer altı kaynaklarından nükleer enerji, akarsular üzerine kurulan barajlardan hidroelektrik enerji, sıcak yer altı sularından jeotermal enerji elde edilir. Bu tür enerji üretimi faaliyetleri ikincil ekonomik faaliyetler içinde yer alır.

Üçüncül Ekonomik Faaliyetler

Üçüncül faaliyet türleri; insanların ihtiyaç duyduğu eğitim, sağlık, güvenlik, hukuk, büro hizmetleri, ticaret, ulaşım, iletişim, finans, turizm gibi hizmetleri kapsar. Hizmet sunumu işlemlerini içine aldığı için hizmet sektörü olarak da değerlendirilir. Üçüncül ekonomik faaliyet türleri birincil faaliyetlerdeki gibi doğadan, ikincil faaliyetlerdeki gibi atölye ve fabrikalardan ürün elde edilme işlemi olmayan faaliyetlerdir. Öğretmen, polis, asker, savcı, avukat, doktor, hemşire, memur, satış elemanı, şoför, otel ve banka çalışanları gibi çok geniş bir meslek grubu bu sektörde yer alır. İnsan gücüne ihtiyacın en fazla olduğu bu ekonomik faaliyet türü günümüzde bir hayli gelişmiş ve ön plana çıkmıştır. Dünyada çalışan nüfusun yaklaşık yarısı üçüncül ekonomik faaliyetlerde yer almaktadır.

Ticaret: Her türlü ürün ve hizmetin alım satımı anlamına gelen ticaret, ürünlerin üreticiden tüketiciye ulaşmasını ve pazarlanmasını sağlar (Görsel 2.28). Mahalle pazarlarından büyük alışveriş merkezlerine, küçük dükkânlardan hipermarketlere kadar birçok yerde binlerce çeşit ürünün satışı yapılır. Günümüzde ticaret küresel bir boyut kazanmış ve çok önemli bir sektör hâline gelmiştir. Ticaret; ulaşım ve iletişim sektörleri ile de çok yakından ilgilidir. Çünkü bir ürünün pazarlara götürülmesi için ulaşıma, alınıp satılabilmesi için de reklam ve iletişime ihtiyaç vardır.
Ulaşım: İnsanların ve ticarete konu olan ürünlerin bir yerden bir yere taşınması sürecini içerisine alan ulaşım sektörü günümüzde haberin, hizmetlerin, bilginin taşınması gibi süreçleri de kapsar hâle gelmiştir. Kara yolu, deniz yolu, demir yolu, hava yolu, boru hatları gibi ulaşım türleri teknolojinin gelişimine bağlı olarak hızla gelişmektedir. Ulaşım bir ülkenin kalkınma ve gelişimi için en önemli sektörlerden biridir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 215 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!