Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 210

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 210 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 210

B) Aşağıdaki açık uçlu soruların cevabını boş bırakılan alana yazınız.

2. İstanbul, Sakarya, Bursa, İzmir ve Antalya gibi çevresinde orman alanlarına sahip yerler çeşitli nedenlerden dolayı geçmişten bugüne yoğun bir şekilde göç almaktadır. Bu durum, yoğun göç alan yerlerde konut açığının artmasını beraberinde getirmiştir. Konut açığının kapatılması için yeni yerleşim alanlarına I ihtiyaç duyulmuş ve özellikle orman örtüsü tahrip edilmiştir. Bu nedenle orman örtüsü bu gibi yerlerde I her geçen gün biraz daha azalmaktadır. Türkiye’de nüfusun yoğun olduğu İstanbul, Sakarya, İzmir gibi yerlerde, orman örtüsünün artan konut ihtiyacının karşılanması için tahrip edilmesi ile bu gibi yerlerde yaşanan hava kirliliği arasında ne gibi bir ilişki vardır?

  • Cevap: İstanbul, Sakarya ve İzmir gibi büyükşehirlerde, konut ihtiyacını karşılamak için orman alanlarının tahrip edilmesi, şehir içi hava kalitesinin düşmesine ve mikro iklimlerde olumsuz değişikliklere neden olabilir. Bu tahribat, aynı zamanda karbon emisyonlarının azaltılmasında önemli bir rol oynayan ormanlık alanların azalmasıyla, sera gazı yoğunluğunun artmasına sebep olur.

3. İnsanların yaşamlarını devam ettirdikleri yeri, devamlı veya uzun süreli olarak yer değiştirmesine göç adı verilir. İnsanların tarih boyunca yaptıkları göçlerde birçok faktör etkili olmuştur. Bu faktörler, itici ve çekici faktörler olarak sınıflandırılabilir. İnsanların bulundukları yerden ayrılmalarına neden olan olumsuzluklara itici faktörler denir. Ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel, doğal unsurlarda yaşanan olumsuz – I luklar göçe neden olan itici faktör olabilir. Örneğin işsizlik, ekonomik nedenli itici bir faktör iken savaşlar siyasi nedenli itici bir faktördür. İnsanların göç etmesine neden olan doğal unsurlara dayalı itici faktörler neler olabilir?

  • Cevap: İnsanların göç etmesine neden olan doğal unsurlar arasında iklim değişiklikleri, kuraklık, su kaynaklarının azalması, verimli toprakların erozyonu ve doğal afetler gibi faktörler bulunabilir.

4. Türkiye’de nüfus doğal ve beşerî faktörlerin etkisiyle ülke geneline düzenli bir dağılım göstermemiştir. I Dağılımda yaşanan bu düzensizlik, ülkede birtakım sosyal, kültürel ve ekonomik sorunları beraberinde getirmiştir. Örneğin nüfuslanmanın az olduğu alanlarda doğal kaynaklarının yeterince kullanılamaması ülkede gelir kaybına neden olmaktadır. Türkiye’de nüfuslanmanın aşırı olduğu alanlarda ne gibi sosyal, kültürel ve ekonomik sorunlar yaşanmaktadır?

  • Cevap: Türkiye’de nüfusun yoğun olduğu alanlarda yaşanan sorunlar arasında trafik sıkışıklığı, hava kirliliği, altyapı yetersizliği ve sosyal hizmetlerdeki yüksek talep nedeniyle oluşan sıkıntılar bulunur. Ayrıca bu bölgelerde yaşam maliyetinin artması ve gelir dağılımındaki eşitsizlikler de ciddi sosyoekonomik problemler arasında yer alır.

5. Türkiye’de iş imkânlarının fazla olduğu, yoğun göç alan şehirlerde; çarpık yapılaşma, altyapı yetersizliği, kamusal hizmetlerin ihtiyaca cevap verememesi gibi birtakım mekânsal sorunlar yaşanır. Yaşanan bu sorunların çözüme kavuşturulması, merkezî ve yerel yönetimlerin önündeki en önemli sorunlardır. Yerel yönetimler, yoğun göç alan şehirlerde göçe bağlı olarak ortaya çıkan mekânsal sorunların çözülmesi için neler yapabilir?

  • Cevap: Yerel yönetimler, yoğun göç alan şehirlerdeki mekânsal sorunları çözmek için kapsamlı şehir planlaması yapmalı, altyapı yatırımlarını artırmalı ve kentsel dönüşüm projeleriyle çarpık yapılaşmayı önlemeye yönelik adımlar atmalıdır. Ayrıca kamusal hizmetleri iyileştirmek ve şehir içi ulaşımı düzenlemek için sürdürülebilir ve entegre politikalar geliştirmeleri gerekmektedir.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 210 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!