Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 205

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 205 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 205

Dış Ülkelerden Türkiye’ye Göçler: Osmanlı Devleti’nin çok geniş bir coğrafyada hüküm sürmesi, Türk nüfusun bu geniş coğrafyaya dağılmasına neden olmuştur. Osmanlı Devleti’nin yıkılmasıyla birlikte Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında kalan Türklerin yaşadıkları ülkelerde gördükleri baskı, Türkiye’ye göçlerde önemli bir neden olmuştur. Ayrıca Türkiye, bulunduğu konumunun etkisiyle, dışarıdan önemli ölçüde göç alan bir ülke olmuştur.

Cumhuriyet Dönemi’nde Türkiye’ye yapılan ilk önemli göç mübadele sonucu Yunanistan’da yaşayan 400 bin civarındaki Türk’ün Türkiye’ye zorunlu gelmesi ile gerçekleşmiştir. Balkanlardan Türkiye’ye, Cumhuriyet Dönemi boyunca, artan ve azalan oranlarda göçler olmuştur. Özellikle Bulgaristan’da, zaman zaman Türk azınlığa uygulanan baskılar ve asimilasyon politikaları bu ülkeden Türkiye’ye göçleri artırmıştır. Özellikle 1989’da 300 bin civarında insan Bulgaristan’dan Türkiye’ye gelmiştir. Baskılar ve 1997’deki iç savaş nedeniyle eski Yugoslavya’dan da Türkiye’ye göçler olmuştur.

Türkiye -başta Türk Cumhuriyetleri olmak üzere- Afrika, Orta Doğu ve Balkan ülkelerinden çok sayıda öğrencinin geldiği bir ülkedir. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verilerine göre 2021 yılında Türkiye’de yüksek öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenci sayısı 225 binin üzerindedir.

Türkiye’nin çevresinde savaş ve iç çatışmaların çok yoğun olması, Türkiye’ye sığınmacı ve mülteci göçünü artırmıştır. Bu sığınmacılardan bazıları Türkiye’de kalıcı olurken bazıları ülkelerine geri dönmüş ya da Türkiye üzerinden başka ülkelere geçmiştir. Birçok Afgan; Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin 1979’da Afganistan’ı işgal girişimi sonucunda komşu ülkelere sığınmış, bunlardan 5 bine yakını da Türkiye’ye gelmiştir. Çok sayıda İran vatandaşı, aynı yıl İran’da yaşanan rejim değişikliği sonucu Türkiye’ye gelmiştir. 1990’daki Körfez Savaşı nedeniyle 500 bin civarındaki Iraklı Türkiye’ye sığınmıştır. Son olarak Türkiye’nin en uzun kara sınırı komşusu Suriye’deki iç çatışmalar nedeniyle 2011’den beri Türkiye’ye gelen Suriyeli sığınmacı sayısı 3,5 milyonu aşmıştır. Sığınmacılar, başta İstanbul olmak üzere hemen her ile dağılmıştır. Ayrıca Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Mardin, Kahramanmaraş, Malatya gibi illerde geçici barınma merkezleri kurulmuş ve sığınmacıların temel insani ihtiyaçları giderilmiştir (Görsel 2.17). Sığınmacıların başta barınma olmak üzere giyecek, yiyecek, sağlık, eğitim vb. gereksinimleri en iyi şekilde karşılanmıştır ve karşılanmaya da devam edilmektedir.

Türkiye -tarih boyunca olduğu gibi- tüm sivil toplum örgütleri, resmî kurum ve kuruluşları, yardımsever ve saygılı halkıyla zor durumdaki sığınmacılara yardım elini uzatmıştır. Türkiye’ye gelen sığınmacılarla ilgili; dinî, ahlaki, insani ve vicdani yaklaşımla hareket edilmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 205 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!