“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 182 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 182
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 10. Maddesi Madde 10
• Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.
• Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.
• Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.
• Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.
Bir ülkedeki kadın ve erkek sayılarından çok; kadın ve erkeklerin sosyal, siyasal, hukuki yönden eşitliği çok daha önemlidir. Bazı ülkelerde kadınların birtakım hakları tam olarak verilmemiştir. Sosyal ve siyasal hayat içinde kadınların seçme ve seçilme hakkı gibi bazı haklarının olmadığı ya da çok kısıtlı olduğu ülkeler günümüzde de vardır. Türkiye’de kadınlara 1930’da seçme hakkı, 1934’te de seçilme hakkı verilmiştir (Görsel 2.10). Kadınlara seçilme hakkı; Fransa’da 1944’te, İtalya’da 1946’da, İsviçre’de 1971’de verilmiştir. Ne var ki kadın-erkek eşitliği sadece kanunlarla sağlanacak bir durum değildir. Başta kadına şiddetin ve cinsiyet istismarının önlenmesi olmak üzere birçok konuda toplumsal duyarlılığın artırılması gerekmektedir. Başta ailede olmak üzere tüm toplumda kadın-erkek eşitliğinin ve adaletinin sağlanması için herkesin üzerine düşeni yapması gerekir.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından, her yıl 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü’n- de, nüfusun önemli konularını ele alan bir tema belirlenmekte ve bu temaya ilişkin farkındalık oluşturulmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. UNFPA, 2016 yılı temasını 13-19 yaş grubunda yer alan genç kızlara yatırım olarak belirlemiştir.
Genç kızlara yapılacak yatırımlar, ülkelerin geleceği için yapılacak yatırımlar olarak tanımlanmaktadır. Her genç kız, yarının annesi olma potansiyeline sahip olarak dünyaya gelmektedir. Bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek için yeterli eğitim olanaklarının, sağlık hizmetlerinin, ekonomik desteğin, güvenli bir yaşam ortamının sağlanması büyük önem taşımaktadır.
Birleşmiş Milletler (BM); temel eğitim ve sağlık ihtiyaçları karşılanmış, ekonomik yönden desteklenmiş bir genç kızın tüm toplum için bir kazanç olduğunu ve bu durumun sadece genç kızlara değil onların çocuklarına, ailelerine, yaşadıkları topluma ve ülkelerine fayda sağlayacağını belirtmektedir.
Türkiye’de Nüfusun Eğitim Durumu
Ülkelerin gelişmişlik düzeyini gösteren önemli verilerden biri ülkedeki eğitim düzeyidir. Eğitim düzeyi, ülkelerin sosyal ve kültürel durumunu ortaya koyması açısından da önemlidir. Nüfusun okuryazarlık oranı, okuryazar nüfusun eğitim düzeyi ülkelerin eğitim durumunu ortaya koyan başlıca verilerdir. Türkiye’de 1927’de %10,5 olan okuryazar oranı 2021’de %97,5’e yükselmiştir (Grafik 2.11).
Türkiye’de okuma yazma oranı cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Kadın nüfusta okuma yazma oranı, erkek nüfusa göre daha azdır. Bu fark özellikle yaşlı nüfusta belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durumun ortaya çıkmasında geçmiş dönemlerde kadınlarda okula gitme oranının düşük olması etkili olmuştur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 182 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap